ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

23 Νοε 2018

Μητσοτάκης: "To αίσχος στα ΑΕΙ θα τελειώσεi" | Τσίπρας: "Πολιτεύεστε με ψεύδη και καταστροφολογία"

Μετωπική σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα φαινόμενα βίας και ανομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας....
βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή, με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους με βαρύτατες κατηγορίες.
«Η πολιτεία αδρανεί και άλλοτε φλερτάρει με τους πρωταγωνιστές της βίας. Το κράτος εμφανίζεται αδύναμο και ανίκανο να προστατέψει τους φοιτητές. Και μαζί τις συνοικίες που τα περιβάλλουν. Τα πανεπιστήμια από κυψέλες ελεύθερης σκέψης έχουν μετατραπεί σε έναν χώρο λογοκρισίας δια της βίας. Το άσυλο ιδεών μετατράπηκε σε άσυλο ανομίας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του. Ο πρωθυπουργός απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι πολιτεύεται με ψεύτικα στοιχεία και καταστροφολογία».

Οι διαβόητες συλλογικότητες ελέγχους πανεπιστημιακές σχολές

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε χαρακτηριστικά. «Μέχρι πότε θα ανέχεστε οι φοιτητές να περπατάνε με σκυφτό το κεφάλι μέσα στα πανεπιστήμια. Μέχρι πότε θα ανέχεστε τα «βαποράκια» να μπαίνουν στα πανεπιστημία;».

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως «είμαι εδώ για να προτείνω λύσεις για την αντιμετώπιση που επικρατεί στα πανεπιστήμια». Όπως είπε η ανομία και η βία έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια. «Εγκληματικές ομάδες χρησιμοποιούν τα ΑΕΙ ως βάση για τις δραστηριότητές τους, όπως η διακίνηση ναρκωτικών. Οι διαβόητες συλλογικότητες ελέγχουν πολλές πανεπιστημιακές σχολές. Τις έχουν μετατρέψει σε γιάφκες για μολότοφ και για ορμητήρια σε καταστροφές» σημείωσε ανεβάζοντας τους τόνους.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε στον Αλέξη Τσίπρα μία σειρά γεγονότων βίας και ανομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα ενώ ανέφερε πως ο πρωθυπουργός δεν θα πρέπει να απαντήσει σήμερα στον ίδιο αλλά σε χιλιάδες φοιτητές και καθηγητές ΑΕΙ. «Με ποιους είστε, με τους φοιτητές ή τις συμμορίες των τραμπούκων . Εμείς είμαστε με τον φοιτητή και όχι με τον καταληψία. Είμαστε με τη νομιμότητα και την κανονικότητα».

Το πρόβλημα της βίας, πρόσθεσε, δεν είναι τωρινό. «Η νοσηρή κατάσταση υπήρχε αλλά πλέον πάει να γίνει καθεστώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα γιατί δεν θέλει. Αυτό προκύπτει και από το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου».

Εκτός, σημείωσε, ο κ. Μητσοτάκης «αν πιστεύεται κύριε Τσίπρα ότι η ασφάλεια των πανεπιστημίων πρέπει να αναταθεί στο ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα του κ. Γαβρόγλου». Με τη ΝΔ, ανέφερε, τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από κάθε λογής τραμπούκους. Δεν θα υπάρχει χώρος ούτε δυνατότητα για κατάληψη από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία. Το άσυλο θα καταργηθεί, δεν θα αλλάξει απλά ο νόμος».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι την ερώτησή του ουσιαστικά την συνυπογράφουν 1500 φοιτητές, οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών και πολλοί πανεπιστημιακοί, περισσότεροι από 400 καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «που φοβούνται πια γιατί κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα και ζητούν από την Πολιτεία να εγγυηθεί τα στοιχειώδη δικαιώματά τους».

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Την ερώτησή μου τη συνυπογράφουν άτυπα όλοι αυτοί οι καθηγητές, όπως και φοιτητές που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στις σχολές τους, καθηγητές που καταγγέλλουν περιστατικά ξυλοδαρμών και απειλών. Σε αυτούς πρέπει να απαντήσετε κ. Τσίπρα, όχι μόνο σε μένα. Ως πότε θα συγκαλύπτετε την «ομερτά» της ατιμωρησίας με πράξεις και παραλήψεις, ως πότε θα ανέχεστε παρακρατικές φασιστικές πρακτικές αυτών των ομάδων; Με ποιους είστε; Είστε με τους καθηγητές, τους φοιτητές, και τους εργαζόμενους ή με τις συμμορίες των τραμπούκων και τον υπόκοσμο που έχει διεισδύσει στα πανεπιστήμια;».

Έδειξε μάλιστα φωτογραφίες από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο για να δείξει την «κατάντια» των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη βία και την ανομία. Δεν είναι η δουλειά των παιδιών που σπουδάζουν να συγκρούονται με τους ντίλερς των ναρκωτικών, προκειμένου να προστατεύσουν το άσυλο από τις παρεμβάσεις της αστυνομίας».

Με τη κυβέρνηση της ΝΔ τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από εμπόρους, συμμορίες και τραμπούκους. Το άσυλο θα καταργηθεί υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα αλλάξει απλώς ο νόμος, θα καταργηθεί. Το άσυλο όπως ισχύει σήμερα, με τον νόμο Γαβρόγλου είναι προσβολή του κράτους δικαίου, ενθαρρύνει την ανομία.

Ότι και να κάνετε, κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ, θα πάμε την Ελλάδα μπροστά.

Η απάντηση Τσίπρα

Απαντώντας ο πρωθυπουργός στον κ. Μητσοτάκη, είπε ότι πολιτεύεστε με ψεύτικα στοιχεία και καταστροφολογία. Προφανώς, σημείωσε, «υπάρχει και εγκληματικότητα στα ελληνικά πανεπιστήμια». Στην περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης, πρόσθεσε, τα κρούσματα βίας στα πανεπιστήμια είναι μειωμένα. Ο κ. Τσίπρας καυτηρίασε μάλιστα όλους όσους τραμπούκισαν βουλευτές και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ όταν επιχείρησαν να καταθέσουν στεφάνι στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Δεν υπάρχει έλλειμμα αστυνόμευσης, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. «Δουλεύουμε χωρίς κραυγές και είμαστε η μόνη κυβέρνηση που δήλωσε ότι υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητας». Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, πρόσθεσε μιλώντας για το πανεπιστημιακό άσυλο, «ότι το βασικό σας επιχείρημα ότι ο νόμος απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας είναι ψευδές. Ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο δεν απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας όταν διαπράττονται κακουργήματα. Αυτεπάγγελτα μπορεί να επέμβει η αστυνομία, αρκεί να κληθεί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως είναι «άδικο για τη χώρα, ιδίως σε μία περίοδο που τον τόπο μας επιλέγουν εκατομμύρια τουρίστες ως τουριστικό προορισμό» να δίνεται η εικόνα ότι υπάρχει γενικευμένη κατάσταση βίας και ανομίας «θαρρείς και ζούμε στην πόλη του Γκόθαμ Σίτι».

Υπογράμμισε παράλληλα πως η κυβέρνηση έχει χρέος απέναντι στους Έλληνες πολίτες να προστατέψει και να αναβαθμίσει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός έφερε τη συζήτηση και στο θέμα των ιδιωτικών ΑΕΙ. «Δεν μπορεί να δυσφημούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο επειδή μας συμφέρει πολιτικά και όταν μάλιστα αυτά συμβαίνουν σε όλες τις χώρες. Είναι μια ιδεολογική εμμονή για να αναδείξετε το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Έχετε όραση επιλεκτική, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, βλέπετε τα περιστατικά έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αλλά για κάποιο λόγο η ματιά σας σταματάει στην είσοδο του κτιρίου. Δεν πάει λίγο παραμέσα» είπε για να προσθέσει.

«Δεν βλέπετε πως, στο ίδιο το πανεπιστήμιο αυτό, η φοιτητική σας παράταξη συνελήφθη να έχει στήσει μια ολόκληρη φάμπρικα για να κάνει αντιγραφή στις εξετάσεις. Και πριν λίγο καιρό, στην Πάτρα, πάλι η παράταξής σας, η ΔΑΠ, βγήκε και υποστήριξε δημοσίως τους 106 φοιτητές που αντέγραψαν και παρέδωσαν όλοι σχεδόν την ίδια εργασία!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου