ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

25 Νοε 2018

Η αγία Αικατερίνη και η μαρτυρία τής κυρά-Δέσποινας για την προστασία τής Κατερίνης (1941).* Διήγηση της κυρά-Δέσποινας για το πώς σώθηκε η Κατερίνη από βομβαρδισμό τον Απρίλιο του 1941. Ποια η συμβολή τής αγίας Αικατερίνης και της αγίας Παρασκευής στη σωτηρία τής πόλης.


* Η καλή μας κυρά-Δέσποινα Μπίντα αναχώρησε για την αιωνιότητα σήμερα το πρωί, ανήμερα της εορτής τής αγίας Αικατερίνης.

* Η παρούσα διήγηση έρχεται στο φως τής δημοσιότητας μετά από προτροπή τού Εφημερίου τής Ενορίας Αγίων Χριστοφόρου και Ευθυμίου στα Θρακιώτικα Κατερίνης, π. Σωκράτη Ξενίδη.

Παρουσίαση θέματος:
Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός *

Τα χαράματα της Κυριακής 25 Νοεμβρίου 2018 αναχώρησε για την αιωνιότητα η καλή μας γειτόνισσα, η κυρά-Δέσποινα Μπίντα. Δεν είναι τυχαίο που η γερόντισσα Δέσποινα Μπίντα έφυγε σήμερα, τέτοια μέρα που γιορτάζει η αγία Αικατερίνη, προστάτιδα της πόλης μας, της Κατερίνης.
Κι ενώ εγώ βρισκόμουν έξω από την εκκλησία τής Θείας Ανάληψης και περιμένοντας τη Λιτανεία που σε λίγο θα ξεκινούσε, είχα μια συζήτηση με τον Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίων Χριστοφόρου και Ευθυμίου, στα Θρακιώτικα Κατερίνης, τον π. Σωκράτη Ξενίδη.
Και ενώ αγνοούσα τον θάνατο της κυρά-Δέσποινας, που είχε συμβεί σήμερα πριν από λίγη ώρα, η συζήτηση που είχα με τον πατέρα Σωκράτη αφορούσε μια διήγηση περί ενός θαύματος της αγίας Αικατερίνης, το 1941, το οποίο θαύμα μού είχε διηγηθεί η κυρά-Δέσποινα.
Μάλιστα, ο π. Σωκράτης με προέτρεψε σήμερα να καταγράψω τη μαρτυρία τής κυρά-Δέσποινας. Αποδέχθηκα λοιπόν την προτροπή του, μόνο που δεν γνώριζα ότι θα έγραφα γι’ αυτή τη μαρτυρία λίγη ώρα μετά, στη μνήμη τής καλής μας κυρά-Δέσποινας
Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μαρτυρία της, όταν οι Γερμανοί επιδίωκαν να κάμψουν την αντίσταση της Ελλάδας και να προχωρήσουν προς την Αθήνα (Απρίλιος 1941), έστειλαν βομβαρδιστικά και βομβάρδισαν κάποιες πόλεις. Η Κατερίνη ήταν ανάμεσα σ’ αυτές τις πόλεις όπου οι Γερμανοί είχαν αποφασίσει να βομβαρδίσουν.
Η κυρά-Δέσποινα , προτού πεθάνει, μου διηγήθηκε ότι την ώρα που επρόκειτο να βομβαρδιστεί η Κατερίνη, ο ουρανός γέμισε από πυκνά σύννεφα, οπότε τα γερμανικά βομβαρδιστικά στούκας έκαναν συνεχείς κύκλους γύρω από την πόλη αλλά δεν μπορούσαν να εντοπίσουν το πού βρισκόταν η Κατερίνη.
Εκείνη την εποχή, λοιπόν, όπως μου διηγήθηκε η κυρά-Δέσποινα, ένα κορίτσι, ετών 12, εδώ στην Κατερίνη, είδε δυο γυναίκες στον ανοιξιάτικο γαλανό ουρανό. Η μία φώναζε δυνατά στην άλλη, με το όνομά της: «Γρήγορα, γρήγορα, άπλωσε το σεντόνι!».
Κατά τη διήγηση, η Αικατερίνα συνεννοούνταν με την Παρασκευή για το άπλωμα του «σεντονιού». Το κορίτσι έβλεπε τις δύο γυναίκες, εκεί ψηλά, να κινούνται γρήγορα, ενώ σε λίγο ο γαλανός ουρανός τής Κατερίνης γέμισε από πυκνά σύννεφα. Η πόλη γλίτωσε τον βομβαρδισμό, τον οποίο όμως δεν γλίτωσε η Λάρισα, στις 17 Απριλίου 1941, όταν βομβαρδιζόταν και καιγόταν.
Η κυρά-Δέσποινα μου διηγήθηκε ότι όταν το δωδεκάχρονο κορίτσι είπε στους δικούς της το τί είχε συμβεί, εκείνοι το διέδωσαν στην πόλη. Οι Ιερείς εκείνης τής εποχής έλεγαν ότι το δωδεκάχρονο κορίτσι είχε δει την αγία Αικατερίνη (Πολιούχο και Προστάτιδα της Κατερίνης) και την αγία Παρασκευή, οι οποίες έσωζαν την πόλη.
Σήμερα, 25 Νοεμβρίου 2018, η καλή μας κυρά-Δέσποινα, ημέρα κατά την οποία εορτάζει η αγία Αικατερίνη, αναχώρησε για την αιωνιότητα. Αύριο, Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018, στις 11.30 π.μ. θα τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, επί της οδού Αγίων Πάντων, στην Κατερίνη.
Αιωνία αυτής η μνήμη! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου