ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

13 Οκτ 2018

Αισθάνομαι χοντρή στον καθρέφτη – Αιτίες, συμβουλές

αισθάνομαι χοντρή στον καθρέφτηΌλες οι γυναίκες, ασχολούμαστε συχνά με τον εαυτό μας και μας απασχολεί πολύ περισσότερο σε σχέση με τον αντρικό πληθυσμό. Μας νοιάζει πάντα να είμαστε ωραίες, περιποιημένες, να
κρύβουμε τυχόν ατέλειες, να έχουμε ωραία τα μαλλιά μας, να μυρίζουμε ωραία, να έχουμε ένα όμορφο χαμόγελο, να ντυνόμαστε ωραία, να προσέχουμε το σώμα μας και φυσικά να διατηρούμαστε στα σωστά κιλά.
Όλες αυτές οι ανησυχίες που έχουμε ως γυναίκες μας κάνουν συχνά να ασχολούμαστε περισσότερο από το φυσιολογικό με τον εαυτό μας και πολλές φορές να μας δημιουργούνται διάφορα προβλήματα και διάφορες ανασφάλειες. Μια από τις πιο συνηθισμένες είναι η σκέψη του ότι αισθάνομαι χοντρή στον καθρέφτη. Και φυσικά ως γυναίκες, γνωρίζουμε πολύ καλά το ότι όταν λέμε χοντρή το συνδυάζουμε λανθασμένα με το υπέρβαρη, παχύσαρκη και οτιδήποτε άλλο ακραίο μπορεί να σκεφτούμε, ενώ στην πραγματικότητα είμαστε μια χαρά ή στην χειρότερη έχουμε λίγα κιλά παραπάνω από ότι πρέπει.


Αν και εσύ λες «αισθάνομαι χοντρή στον καθρέφτη» τότε αυτό που έχεις να κάνεις είναι να διαβάσεις το άρθρο μας και να μάθεις σχετικά με το τι σε κάνει να σκέφτεσαι έτσι και φυσικά το τι να κάνεις για να απαλλαγείς από χαζές και ανυπόστατες σκέψεις.

Αισθάνομαι χοντρή στον καθρέφτη – Γιατί συμβαίνει αυτό;


Επειδή οι αιτίες για το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι πολλές θα τις αριθμήσουμε για να καταλάβεις και εσύ η ίδια ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μας οδηγούν στην σκέψη του ότι αισθάνομαι χοντρή στον καθρέφτη.

1. Φταίει ο καθρέφτης:


Όχι δεν σου κάνουμε κάποια πλάκα. Ο καθρέφτης έχει την ιδιότητα να μας δείχνει την όψη μας. Είναι όμως αληθινό αυτό που βλέπουμε; Η απάντηση είναι πως όχι. Όπως γνωρίζεις υπάρχουν πολλοί καθρέφτες που αλλοιώνουν την εικόνα. Δηλαδή ένας καθρέφτης μπορεί να σε δείχνει πιο χοντρή από ότι είσαι, πιο κοντή, πιο λεπτή, πιο ψιλή, πιο άσχημη, κ.λπ. Συνεπώς καλό θα ήταν να κοιτάς πολλούς καθρέφτες προτού βγάλεις κάποιο συμπέρασμα. Βέβαια μην το παρακάνεις και κοιτιέσαι συνεχώς.

2. Ακολουθείς τα πρότυπα:

Πολλές φορές η σκέψη του ότι αισθάνομαι χοντρή στον καθρέφτη, προέρχεται από την τάση σου να ακολουθείς τα πρότυπα. Επειδή κάποια σώματα προβάλλονται ως ιδανικά, δεν σημαίνει ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Τα πρότυπα πάντα καθορίζονται από άτομα που θέλουν να πιστέψεις ότι αυτό είναι το σωστό προκειμένου να κερδίσουν περισσότερα λεφτά. Για παράδειγμα ένα αδυνατισμένο, κοκαλιάρικο πρότυπο γυναίκας, θα ήταν πολύ ιδανικό για τις φαρμακοβιομηχανίες που θέλουν να αυξήσουν τις πωλήσεις στα προϊόντα αδυνατίσματος, σε συμπληρώματα διατροφής και σε λιποδιαλυτές.

3. Δεν ντύνεσαι σωστά:

Ένα άλλο μεγάλο λάθος που ενδεχομένως κάνεις είναι να μην φοράς τα σωστά ρούχα. Τα φαρδιά ρούχα σε κάνουν να φαίνεσαι πιο χοντρή και κρύβουν το σώμα σου. Συνεπώς αν θες να αξιολογήσεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη, καλό θα ήταν να φοράς ρούχα που αναδεικνύουν το σώμα σου ή μόνο τα εσώρουχά σου, αν θες να είσαι ακόμα πιο αντικειμενική με την κριτική σου.

4. Είσαι υπερβολική:

Το έχεις σκεφτεί αυτό ποτέ; Μήπως κρίνεις λάθος τον εαυτό σου; Μήπως λες «αισθάνομαι χοντρή στον καθρέφτη» ενώ στην πραγματικότητα απέχεις από έναν τέτοιο χαρακτηρισμό; Αν ναι τότε μάλλον είσαι υπερβολική και αυστηρή με τον εαυτό σου χωρίς λόγο. Καλό είναι να είμαστε αυστηροί και ουσιαστικοί κριτές του εαυτού μας, αλλά όλα είναι καλά ως ένα μέτρο. Με το να είσαι αυστηρή βελτιώνεις τον εαυτό σου, αλλά αν είσαι υπερβολική και υπερβολικά αυστηρή καταλήγεις να κρίνεις λανθασμένα. Μπορεί να είσαι όσα κιλά ακριβώς πρέπει αλλά να θεωρείς ότι δεν είσαι αρκετά αδύνατη, και να συνεχίζεις να αδυνατίζεις ασταμάτητα κάνοντας κακό στον εαυτό σου.

5. Δεν κοιτιέσαι πραγματικά:

Μπορεί να κοιτάς τον καθρέφτη αλλά να μην βλέπεις αυτό που φαίνεται, αλλά αυτό που έχεις μέσα στο μυαλό σου. Αν είσαι αρνητικά προκατειλημμένη ότι είσαι περισσότερα κιλά από ότι πρέπει, ακόμα και αδύνατη να είσαι, όταν θα κοιτιέσαι στον καθρέφτη δεν θα είσαι ποτέ ευχαριστημένη. Για τον λόγο αυτό όταν κοιτιέσαι στον καθρέφτη θα πρέπει να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και να μην πιστεύεις αυτό που θα σε βόλευε να ισχύει.

6. Ακούς τους γύρω σου:

Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές απόψεις. Συνεπώς είναι πολύ πιθανό κάποιος από τον περίγυρό σου να πιστεύει ότι έχεις παραπανίσια κιλά, ένας άλλος να πιστεύει ότι είσαι πολύ λιγότερα από ότι πρέπει. Βέβαια ως γυναίκες ξέρουμε καλά το ότι έστω και ένα άτομο να βρεθεί και να μας πει ότι είμαστε λίγα κιλά παραπάνω από ότι θα έπρεπε, αμέσως θα λάβουμε σοβαρά την άποψη του, θα απελπιστούμε, θα θεωρήσουμε ότι όλοι οι άλλοι μας κοροϊδεύουν και ότι όντως έχουμε θέμα με τα κιλά μας, σοβαρό κιόλας.

7. Ακούς τις φίλες σου:

Πολλές φορές τέτοιες σκέψεις μας προκαλούνται από τις «φίλες» μας. Έχεις σκεφτεί όμως γιατί μπορεί οι φίλες σου να έχουν τέτοια άποψη; Έχεις σκεφτεί μήπως σε ζηλεύουν; Έχεις σκεφτεί μήπως τους αρέσει να νιώθεις άσχημα και να τυραννιέσαι με εξαντλητικές διατροφές;

8. Κάποιος σε είπε χοντρή:

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως εμείς οι γυναίκες δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στα αρνητικά σχόλια. Και φυσικά αρνητικό σχόλιο είναι το ότι έχουμε λίγα κιλά παραπάνω και όχι ότι έχουμε γίνει κοκαλιάρες (γιατί όπως είπαμε πιστεύουμε ότι θέλουμε να πιστέψουμε). Ακόμα και ένα αρνητικό σχόλιο είναι αρκετό για να μας στεναχωρήσει και να μας δημιουργήσει τέτοιες λανθασμένες απόψεις. Και ενώ έχεις όλα αυτά στο μυαλό σου με το που κοιτάξεις τον καθρέφτη σου θα πεις «αισθάνομαι χοντρή στον καθρέφτη».

9. Δεν αγαπάς τον εαυτό σου:

Ένα εξίσου σημαντικός παράγοντας που προκαλεί τέτοιο είδους σκέψεις είναι ότι δεν αγαπάς τον εαυτό σου. Αν δεν σου αρέσει το σώμα σου, δεν είσαι ποτέ ευχαριστημένη με το σώμα σου τότε δεν πρόκειται να σου αρέσεις ποτέ ακόμα και η πιο όμορφη να είσαι. Επιπλέον με το να μην αγαπάς τον εαυτό σου θα καταλήξεις να τον καταστρέφεις με εξαντλητικές δίαιτες, αφαγία, δύσκολα προγράμματα στο γυμναστήριο κ.λπ.

10. Λες σε όλους ότι έχεις παραπάνω κιλά:

Αν σε όλο τον περίγυρό σου λες ότι έχεις παραπάνω κιλά από ότι θες τότε μην σου φαίνεται παράξενο που πιστεύουν ότι πρέπει να χάσεις μερικά κιλά. Αυτό συμβαίνει γιατί εσύ τους έχεις δημιουργήσει τέτοια εντύπωση, εσύ τους έχεις δημιουργήσει αυτή την άποψη. Άρα όταν νιώθεις πως αισθάνεσαι πιο χοντρή στον καθρέφτη όπως σου λένε οι άλλοι, να σκέφτεσαι μήπως εσύ τους έχεις κάνει να το πιστεύουν αυτό.

Αισθάνομαι χοντρή στον καθρέφτη – Τι να κάνεις για να απαλλαχθείς από τέτοιου είδους σκέψεις

1. Τα νούμερα λένε πάντα την αλήθεια:

Όσο και να παραπονιέσαι και να διαμαρτύρεσαι, τα νούμερα και η ζυγαριά σου λένε πάντα την αλήθεια για εσένα και το σώμα σου. Συνεπώς αν τα κιλά σου σε δείχνουν αδύνατη, αλλά εσύ βλέπεις ότι έχεις περισσότερα κιλά από αυτό που πρέπει, τότε αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να εμπιστευτείς τα νούμερα και να σταματήσεις τις χαζές χωρίς νόημα αρνητικές σκέψεις.

2. Βρες το ιδανικό βάρος για εσένα:

Το ιδανικό βάρος για το σώμα σου δεν είναι ένα νούμερο που σε εσένα ακούγεται καλύτερα, ή που αν το πεις σε κάποιον θα σοκαριστεί. Το ιδανικό βάρος κάθε ατόμου, είναι διαφορετικό και σχετίζεται άμεσα με το σωματότυπο, το ύψος, την μορφολογία σου, το λίπος που έχεις, το που αποθηκεύεις το λίπος σου αλλά και με την καθημερινότητά σου. Για τον λόγο αυτό, αν θες να ξέρεις το ιδανικό βάρος που τονίζει το σώμα σου και την προσωπικότητά σου, πρέπει να επισκεφθείς έναν ειδικό του είδους και να μάθεις τα ιδανικά σου κιλά. Επιπλέον με τον όρο «ιδανικό» εννοούμε το τέλειο για εσένα βάρος, που ούτε θα σου προκαλεί προβλήματα, αλλά ούτε θα κρύβει την ομορφιά σου.

3. Το κοκαλιάρικο πρότυπο δεν είναι υγιεινό:

Μπορεί για κάποιο λόγο να θεωρείς το συγκεκριμένο πρότυπο σωστό και ιδανικό, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Με το να είσαι αδύνατη σε τέτοιο σημείο, αρχικά καταπονείς τον οργανισμό σου, είσαι πιο επιρρεπής στο να λιποθυμήσεις με το που ζοριστείς και σε τέτοιου είδους άτομα εμφανίζονται πολύ συχνά διάφορα προβλήματα υγείας. Επιπλέον τα συγκεκριμένα άτομα δεν απέχουν και πολύ από την καταστροφική νευρική ανορεξία. Συνεπώς αν λες πως «αισθάνομαι χοντρή στον καθρέφτη» επειδή δεν είσαι καχεκτική τότε κάνεις μεγάλο λάθος και εν αντιθέσει θα έπρεπε να χαίρεσαι που απέχεις από κάτι τόσο επικίνδυνο και καταστρεπτικό για την υγεία σου.

4. Μην είσαι υπερβολική με τον εαυτό σου:

Το σώμα σου πρέπει να το αγαπάς και να το φροντίζεις, και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είσαι αυστηρή και υπερβολική μαζί του. Το σώμα σου είσαι εσύ, και δεν πρέπει ποτέ να του φέρεσαι σαν να μη είναι κομμάτι σου, σαν να μην είσαι εσύ. Με το να το ταλαιπωρείς με εξαντλητικές διατροφές, αυτό που καταφέρνεις είναι να το ταλαιπωρείς και να το βλάπτεις, μόνο και μόνο για να είσαι εσύ πιο ικανοποιημένη ότι αδυνάτισες και άλλο. Αν φέρεσαι έτσι στο σώμα σου είναι σίγουρο ότι κάποιο στιγμή θα σε «τιμωρήσει», θα βλέπεις ότι είσαι αδύναμη, θα ζαλίζεσαι πολύ εύκολα και δεν θα έχεις όρεξη για τίποτα.

5. Μην ακούς τους ξένους:

Ότι και να πιστεύει ο καθένας είναι άποψή του. Ο κόσμος μας έχει φτιαχτεί με τυχαιότητα, και αυτό σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, συνεπώς και διαφορετικές οι απόψεις των ανθρώπων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κάθε άνθρωπος να πιστεύει και κάτι διαφορετικό για εσένα, άλλος θα σε βρίσκει με λιγότερα κιλά από ότι πρέπει και άλλος με περισσότερα. Για τον λόγο αυτό δεν χρειάζεται να δίνεις βάση σε σχόλια από τρίτους. Βέβαια ακόμα και από φίλες σου δεν θα πρέπει να εμπιστεύεσαι την άποψή τους, καθώς πολλές φορές τέτοιες απόψεις κρύβουν μέσα άλλα κίνητρα όπως για παράδειγμα, ζήλια, κακία, φθόνος κ.λπ.

6. Κάνε αυτό που σου αρέσει:

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα στην ζωή αυτή είναι να φροντίζεις να είσαι πάντα ο εαυτό σου και να μην κάνεις πράγματα που δεν θες. Μην ακολουθείς κανένα πρότυπο, μην προσπαθείς να γίνεις κάτι που δεν είσαι, και να θυμάσαι ότι το σώμα σου είναι αντανάκλαση αυτού που είσαι πραγματικά.

7. Ντύσου σωστά:

Αν θες να αναδείξεις τα κιλά σου και να μην φαίνεται πως έχεις περισσότερα κιλά, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να βρεις τα κατάλληλα ρούχα που ταιριάζουν στο σώμα σου και το αναδεικνύουν, ενώ κρύβουν τυχόν ατέλειες που μπορεί να έχεις. Έτσι και πιο ωραία θα φαίνεσαι και δεν θα λες πλέον αισθάνομαι χοντρή στον καθρέφτη όταν κοιτιέμαι πριν βγω βόλτα. Για να βρεις τα ιδανικά ρούχα για εσένα αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να διαβάσεις μερικά άρθρα του ηλεκτρονικού περιοδικού μας και να μάθεις το καλύτερο λουκ για εσένα ανάλογα το σωματότυπό σου, τα μαλλιά σου κ.λπ.

Διαβάζοντας το άρθρο μας σίγουρα θα σκέφτηκες από μέσα σου, ότι εσύ δεν ανήκεις στην κατηγορία αυτή και ότι όντως έχεις πρόβλημα με τα κιλά σου και ότι πρέπει οπωσδήποτε να αδυνατίσεις και να μειώσεις το βάρος σου για να ακούγεται πιο ωραία στους άλλους. Ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στον τομέα αυτό είναι ότι εμείς οι γυναίκες δεν αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση και θεωρούμε πως έχουμε πρόβλημα ενώ στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Για τον λόγο αυτό καλό θα ήταν να σταματήσεις για λίγα λεπτά και να κρίνεις την κατάσταση ουσιαστικά χωρίς να επηρεάζεσαι από τίποτα και να καταλάβεις κατά πόσο έχεις πρόβλημα η όχι. Βέβαια πρέπει να δείξεις την απαραίτητη σοβαρότητα αλλά και ωριμότητα σε ένα τέτοιο θέμα καθώς μπορεί να έχει επίδραση στην υγεία σου.

Αν βέβαια έχεις όντως πρόβλημα και τα κιλά σου είναι περισσότερα από ότι πρέπει τότε αυτό που έχεις να κάνεις είναι να φτιάξεις την διατροφή σου και να αλλάξεις μερικές συνήθειες στην καθημερινότητά σου και έτσι δεν θα λες «αισθάνομαι χοντρή στον καθρέφτη». Στην συνέχεια θα σου δώσουμε μερικές μικρές και εύκολες συμβουλές για να χάσεις εύκολα κιλά αλλά και να τονώσεις την υγεία σου, δεδομένου του ότι όντως έχεις μερικά κιλά περισσότερα από ότι πρέπει και το λέει και ο γιατρός σου. Οι συγκεκριμένες συνήθειες θα σε βοηθήσουν αρκετά και καλό θα ήταν να τις εφαρμόζεις όλη σου την ζωή και θα δεις αμέσως την διαφορά στον τρόπο αλλά και στην ποιότητα ζωής.

12 Συμβουλές για να φτιάξεις το σώμα και την ζωή σου

1. Απέφευγε τα τηγανητά.
2. Απέφευγε το junk food.
3. Περιόρισε τα λιπαρά φαγητά στο μια φορά την εβδομάδα.
4. Τρώγε φρούτα και σαλάτα καθημερινά.
5. Μην αποφεύγεις το περπάτημα.
6. Μην τρως πολύ ψωμί.
7. Να τρως 5 γεύματα την ημέρα.
8. Να έχεις ποικιλία στο φαγητό σου.
9. Μην τρως πολλά γλυκά.
10. Κάνε γυμναστική καθημερινά αν μπορείς.
11. Μην τρως αργά το βράδυ.
12. Μην τρως πριν κοιμηθείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου