ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

3 Νοε 2018

Πώς να λες όχι – Τρόποι

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην ζωή μας είναι να αρνηθούμε διάφορες προτάσεις που μας γίνονται. Αν και εσύ έχεις θέμα με το να
απορρίψεις κάτι και αναρωτιέσαι το πώς να λες όχι, τότε αυτό που έχεις να κάνεις είναι να διαβάσεις το άρθρο μας και θα σου εξηγήσουμε γιατί είναι τόσο δύσκολο το όχι σε σχέση με το ναι, το τι κάνει αυτή την επιλογή ποιο δύσκολη και φυσικά το να μάθεις πώς να λες όχι όπου χρειάζεται.

Γιατί μας είναι δύσκολο να αρνηθούμε;


Πολλές φορές το να αρνηθείς κάτι είναι σχετικά εύκολο. Όπως για παράδειγμα όταν θα σε καλέσουν από μια εταιρεία μέτρησης της ακροαματικότητας και δεν θα μπορείς να μιλήσεις εκείνη την στιγμή, έτσι θα αρνηθείς απλά και θα κλείσεις το τηλέφωνό σου. Ένα άλλο παράδειγμα είναι όταν θα σε ρωτήσει κάποιος στον δρόμο αν γνωρίζεις μια οδό προκειμένου να κατατοπιστεί κάποιος, εκεί αν δεν ξέρεις θα πεις όχι, τόσο απλά και όλα τελείωσαν.

Υπάρχουν όμως πάρα πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες το να αρνηθείς γίνεται δύσκολο. Και επειδή όλες μας έχουμε βρεθεί σε μια αντίστοιχη θέση και γνωρίζουμε το πόσο δύσκολο είναι να λες όχι θα σου εξηγήσουμε το γιατί δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Στην συνέχεια θα δυο δώσουμε μερικούς λόγους που καθιστούν την άρνηση δύσκολη.


1.Γιατί νιώθεις τύψεις:

Μια κλασική περίπτωση κατά την οποία η άρνηση γίνετε δύσκολη είναι όταν νιώθεις τύψεις για κάτι. Για παράδειγμα έχεις στήσει την φίλη σου πολλές φορές με διάφορες δικαιολογίες (γιατί φυσικά δεν είπες όχι εξαρχής όπως θα έπρεπε) επειδή δεν περνάς και τέλεια μαζί της, και έρχεται η στιγμή όπου σου ζητάει με παράπονα να βγείτε επιτέλους. Όσο και αν δεν θες να πας οι τύψεις σου θα σε αναγκάσουν να πεις ναι, ακόμα και αν γνωρίζεις ότι θα περάσεις χάλια. Το πώς να λες όχι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι και πολύ εύκολο αν δεν θες να γίνεις κακιά και μισητή παρόλα αυτά θα σε πληροφορήσουμε για το πώς να λες όχι χωρίς κάποια δυσκολία.


2.Για να μην περάσεις λάθος εικόνα:

Μια εξίσου πιθανή αιτία κατά την οποία σου γίνεται δύσκολο το να αρνηθείς είναι επειδή δεν θες να χαλάσεις την εικόνα σου. Όντως πολλές φορές με το να λες όχι (κυρίως όταν λες συχνά όχι) περνάς μια εικόνα μιας γυναίκας η οποία είναι δύσκολη, βαριέται, δεν ευχαριστιέται με τίποτα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτείς εκείνη την ώρα όταν θα σε ρωτήσουν να κάνεις κάτι για παράδειγμα που δεν θες. Για παράδειγμα είσαι στο σπίτι των πεθερικών σου και σου ζητάνε να κάνεις κάτι που δεν θες εκείνη την ώρα, όμως επειδή δεν θες να περάσεις την εικόνα της κακίας νύφης θα πείσεις τον εαυτό σου και εν τέλει θα κάνεις ότι σου ζητήσουν χωρίς να θες πραγματικά. Όπως βλέπεις το πώς να λες όχι πολλές φορές είναι αναγκαίο.

3.Για να μην υπάρχουν καυγάδες:

Πολλές φορές, τόσο σε μια ερωτική σχέση όσο και σε μια φιλική θα σου ζητηθεί κάτι το οποίο δεν θα είναι σύμφωνο με όσα πιστεύεις. Όμως επειδή εσύ θες να κρατάς τις ισορροπίες σαν μια λογική, ευσυνείδητη και δίκαιη κοπέλα θα αναγκαστείς να συμβιβαστείς προκειμένου να μην υπάρξει κάποια κόντρα ή κάποιος καυγάς – παρεξήγηση. Σε μερικές περιπτώσεις όπου δηλαδή αυτό επιτρέπεται είναι καλό το να προσπαθείς να σταματήσεις έναν καυγά ή κάποια παρεξήγηση με το να μην πεις όχι σε κάποια πρόταση. Βέβαια όταν υποχωρείς και δέχεσαι καταστάσεις που δεν πρέπει ή που έχεις άδικο, τότε κάνεις κακό σε εσένα, καθώς δεν γίνεται να συμβιβάζεσαι πάντα. Πρέπει να ξέρεις ότι σε κάθε διαπροσωπική σχέση όλα τα άτομα έχουν τα ίδια δικαιώματα, συνεπώς είναι δικαίωμά σου να άρνηση όπου θες.

4.Γιατί δεν θες να χαλάσεις χατίρι:

Ένας εξίσου συνηθισμένος λόγος που σε οδήγησε στο να αναρωτιέσαι στο πώς να λες όχι είναι το ότι δεν μπορείς να χαλάσεις χατίρι. Μπορεί να είναι η κολλητή σου, η οικογένειά σου, ο σύντροφός σου ή το παιδί σου, όποιος αυτούς και να είναι, σίγουρα όταν θα σου ζητηθεί κάτι από αυτούς δύσκολα θα πεις όχι όσο και να θες να αρνηθείς. Για παράδειγμα, είχες μια εξαντλητική μέρα, και σου ζητάει ο σύντροφός σου να μαγειρέψεις κάτι καλό να τσιμπήσετε ή το παιδί σου να παίξεις μαζί του. Όσο κουρασμένη και να νιώθεις, όσο και να μην αντέχεις ούτε όρθια να κάθεσαι, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα θες να τους χαλάσεις χατίρι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ζοριστείς και να κάνεις ότι σου ζητήσουν για να τους έχεις χαρούμενους. Ακόμα και η πιο σκληρή γυναίκα να είσαι το να χαλάς χατίρι στα αγαπημένα σου άτομα είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα που θα αντιμετωπίσεις.

5.Γιατί είναι ανώτερη/ος σου:

Είσαι στην δουλειά σου, έχεις μόλις καταφέρει να οργανώσεις τον φόρτο εργασίας που έχεις και έρχεται το αφεντικό σου και σου ζητάει να κάνεις κάτι άλλο ή ακόμα και κάτι κουφό όπως το να πας να φέρεις καφέδες. Εκείνη την στιγμή όσο και να βλασφημάς που σου ζητάνε κάτι τέτοιο, σκέφτεσαι ότι το άτομο που σου ζητάει να κάνεις κάτι αντικρουόμενο στην δουλειά σου ή που θα σε ταλαιπωρήσει, είναι ανώτερό σου και έτσι δεν μπορείς να πεις όχι. Αν έχεις και εσύ τέτοια προβλήματα τότε πρέπει οπωσδήποτε να μάθεις το πώς να λες όχι.

6.Γιατί δεν θες να πληγώσεις:

Μια επίσης συνηθισμένη αιτία που θα σε κάνει να μην μπορείς να αρνηθείς είναι επειδή δεν θες να πληγώσεις κάποιον. Παραδείγματος χάριν, σε ρωτάει η φίλη σου αν συμπαθείς τον νέο της σύντροφο. Όσο και αντίθετη να είναι η άποψή σου επειδή δεν θες να πληγώσεις την φίλη σου θα αναγκαστείς να πεις ναι.

Πώς να λες όχι – Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζεις

Όπως σου αναφέραμε προηγουμένως υπάρχουν πολλοί λόγοι που καθιστούν το να πεις όχι πολύ δύσκολο. Όμως επειδή δεν γίνεται να δεχόμαστε συνέχεια ότι μας ζητείται, καθώς δεν πρέπει να είμαστε το υποχείριο σε οποιαδήποτε ανθρώπινη σχέση. Επιπλέον με το να αρνείσαι όποτε πρέπει και εσύ θα νιώθεις καλύτερα με τον εαυτό σου καθώς θα είσαι ειλικρινής και αληθινή. Πολλές είναι οι περιπτώσεις από γυναίκες που δεν αρνιόντουσαν ποτέ οποιαδήποτε επιθυμία της πεθεράς τους προκειμένου να μην φανούν κακές, και μετά από χρόνια αγανάκτησαν και δεν δέχονταν – έκαναν τίποτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κακοχαρακτηριστεί η συγκεκριμένη γυναίκα και να φαίνεται κακία.

Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαίο να ξέρεις το πώς να λες όχι όπου χρειάζεται καθώς αν τα κρατάς μέσα σου κάποια στιγμή θα ξεσπάσεις και θα είναι χειρότερο, συνεπώς το να είσαι αληθινή και ειλικρινής εξαρχής είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις τόσο για εσένα όσο και για τους γύρο σου. Στην συνέχεια θα σε βοηθήσουμε στο πώς να λες όχι.

1.Σκέψου τον εαυτό σου:

Γιατί να κάνεις πράγματα που δεν θες ή για ανθρώπους που δεν θες; Όπως σου είπαμε το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι δείξεις ότι δεν είσαι σύμφωνη εξαρχής. Στον κόσμο αυτό πρέπει να σκέφτεσαι και τον εαυτό σου όχι μόνο τους άλλους. Επίσης καλό είναι πριν δεχτείς κάτι να σκέφτεσαι, αυτός θα το έκανε για εσένα; Συνεπώς η άποψή μας είναι να μην κάνεις κάτι για κάποιον που δεν θα έκανε κάτι για εσένα.

2.Πρέπει να είσαι αληθινή:

Το να είσαι αληθινή είναι ότι καλύτερο μπορείς να κάνεις στην ζωή σου. Καθώς έτσι θα ελκύεις άτομα δίπλα σου που θα σε θέλουν για αυτό που είσαι και όχι επειδή κάνεις υποχωρήσεις και συμβιβασμούς προκειμένου να γίνεις αρεστή και να μην χαλάσεις χατίρι. Μπορεί να μην σε θέλουν όλοι επειδή αρνείσαι, όμως όσοι θα είναι δίπλα σου είναι αυτοί που θα σε δέχονται για αυτό ακριβώς που είσαι, για μια κοπέλα που αρνείται όπου πρέπει και ξέρει να σταθεί στα πόδια της.

3.Πρέπει να είσαι ειλικρινής:

Όταν δεν θες να κάνεις κάτι καλό είναι να το λες και να το διευκρινίζεις εξαρχής. Με το να μην αναφέρεις το τι νιώθεις περνάς την αντίθετη εικόνα με αποτέλεσμα όταν αρνηθείς κάτι επειδή θα έχεις απηυδήσει με το να κάνεις πράγματα που δεν θες, να σε κοιτούν όλοι έκπληκτοι και να λένε «μα δεν ήσουν έτσι γιατί είσαι τόσο αρνητική;». Ως γνωστόν η ειλικρίνεια είναι μια από τις μεγαλύτερες αρετές και πρέπει πάντα να φροντίζεις να είσαι ειλικρινής με όλους.

4.Κάνε την αρχή:

Γίνε αποφασιστική και κάνε την αρχή με το να λες όχι εκεί που δεν θες. Αν κάνεις την αρχή και δεις ότι το πώς να λες όχι δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζεις, δεν θα σταματάς μετά. Φυσικά δεν εννοούμε να αρνείσαι τα πάντα, αλλά να αρνείσαι εκεί που χρειάζεται και όπου είναι αναγκαίο.

5.Δεν είσαι κατώτερη κανενός:

Σημαντικό είναι να θυμάσαι ότι κανένας δεν μπορεί να σου επιβάλει το να κάνεις κάτι που δεν θες. Αυτό πρέπει να το θυμάσαι συχνά ειδικότερα στον επαγγελματικό τομέα. Φυσικά δεν εννοούμε να μην κάνεις τις δουλείες σου που πρέπει, αλλά να αρνείσαι όταν κάτι σου χαλάει το πρόγραμμα ή δεν είναι της αρμοδιότητάς σου ή όταν σε ρίχνουν για να επωφεληθούν άλλοι.

Πολλές φορές το να πεις ναι ή όχι δεν είναι η καλύτερη λύση. Όταν βρίσκεσαι σε μια τέτοια περίπτωση το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να συμβιβαστείς και να διαλέξεις την καλύτερη λύση που να χαροποιεί και τις δύο πλευρές. Όπως στο παράδειγμα που σου ζητάει το παιδί σου να παίξεται ενώ εσύ είσαι κουρασμένη από την δουλεία σου. Το να πεις ναι θα σε κάνει να ταλαιπωρηθείς και ίσως να μην το ευχαριστηθείς και εσύ και το παιδί. Το να πεις όχι θα σε κάνει να νιώθεις τύψεις και το παιδί σου θα στεναχωριέται. Συνεπώς το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να διαλέξεις μια συμβιβαστική λύση, όπως το να παίξετε λίγο ή να κανονίσετε μια ώρα που θα σε βολεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου