ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

9 Σεπ 2018

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ. Ένα κόσμημα πολιτισμού στην κωμόπολη των θεών. (Φώτο)

Τα εγκαίνια της Δημοτικής Πινακοθήκης Λιτοχώρου με τη μόνιμη έκθεση έργων του καλλιτέχνη Φιλοποίμενος Κωνσταντινίδη (1909-1992) πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Κωνσταντίνος Δημόπουλος, την Κυριακή
9 Σεπτεμβρίου,στις 12:00 το μεσημέρι.

Το Λιτόχωρο αποτελούσε τον τόπο καταγωγής της οικογένειας Κωνσταντινίδη (παλαιότερα Καρακώστα – όνομα με το οποίο έχει υπογράψει κάποιους από τους πίνακές του). Ενδεικτικό της αγάπης τους προς τον τόπο είναι ότι η σύζυγός του αποφάσισε η τέφρα του να σκορπιστεί στον Όλυμπο. 

Ο Θεσσαλονικιός καλλιτέχνης, παρά τη μακρόχρονη παραμονή του στο Παρίσι επισκεπτόταν συχνά την Ελλάδα μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του Anne.

Η συλλογή έργων του Φιλοποίμενος Κωνσταντινίδη παραχωρήθηκε στον Δήμο Δίου-Ολύμπου από την κυρία Islay Grimes, αδελφή της συζύγου του καλλιτέχνη Anne Fairholme-Κωνσταντινίδη.

Η πρώτη έκθεση των έργων στο Λιτόχωρο πραγματοποιήθηκε το 2012 επί Δημαρχίας Γεωργίου Παπαθανασίου, ο οποίος με τη βοήθεια Δημοτικών Συμβούλων και Χορηγών, προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες για την μεταφορά των πινάκων από τη Γαλλία. Η συλλογή μεταστεγάστηκε στο δημαρχιακό κτίριο το 2017, και σε χώρο που διαμορφώθηκε καταλλήλως επί Δημαρχίας Κωνσταντίνου Δημόπουλου και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Ελένης Βλαχοπούλου-Γιάννακα και αποτελεί πλέον τη μόνιμη έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Λιτοχώρου.

Στην έκθεση παρουσιάζεται μία επιλογή έργων του καλλιτέχνη.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Κωνσταντίνος Δημόπουλος, η Αντιδημάρχος Πολιτισμού Ελένη Βλαχοπούλου-Γιάννακα, ο κ. Λάππας , ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Παπαμιχαήλ, η τ. βουλευτής Πιερίας κ. Α. Μάνη, ο πολιτευτής κ. Δ. Μπέης και πλήθος κόσμου που τίμησε την εκδήλωση.

Επιμέλεια έκθεσης: Σαπφώ Α. Μορτάκη, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης-Μουσειολόγος, Ηρακλής Γκουντάρας, Ιστορικός Τέχνης-Μουσειολόγος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου