ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

8 Σεπ 2018

ΑΛΚΟΟΛ - ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ Χρήση και Κατάχρηση. Το βιβλίο του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου που περιλαμβάνει τα πάντα για το Αλκοόλ.ΦΩΤΟ

Η χρήση του αλκοόλ με τη μορφή της «κοινωνικής κατανάλωσης» είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της σύγχρονης...
ανθρώπινης συναλλαγής.Ωστόσο η μετάβαση από την «κοινωνική» στην προβληματική κατανάλωση 
δεν είναι καθόλου σπάνια, τα δε όρια μεταξύ κοινωνικής και προβληματικής κατανάλωσης δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα. Μέχρι που φτάνουν τα όρια της «κοινωνικής κατανάλωσης» και πότε η χρήση οδηγεί στην κατάχρηση; Οι περισσότερες επιστημονικές έρευνες αναφέρονται στις επιπτώσεις του αλκοολισμού στην υγεία, την κοινωνική και οικονομική ζωή του ατόμου.Τα τελευταία χρόνια όμως, μελετητές έχουν στραφεί και στην «άλλη πλευρά του φεγγαριού», δηλαδή τις ευεργετικές συνέπειες στην υγεία του ατόμου, από τη «λελογισμένη χρήση» του αλκοόλ. Το βιβλίο περιλαμβάνει τρία μέρη:
το Α΄ μέρος, το ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ, όπου γίνεται η παρουσίαση του φαινομένου του αλκοολισμού σε όλες του τις διαστάσεις, ξεκινώντας με την ιστορική αναδρομή, τις φάσεις του, τις μορφές, τις επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και τα προβλήματα που προκαλεί, τις κοινωνικές επιπτώσεις, τον ρατσισμό, τις νέες μορφές κατάχρησης, την «κουλτούρα» των νέων απέναντι στο αλκοόλ κ.α., το Β΄ μέρος, το ΕΙΔΙΚΟ που περιλαμβάνει την έρευνα που διεξήχθη από τον συγγραφέα για την ανίχνευση και την καταγραφή της συμπεριφοράς των νέων στις ηλικίες 18-30 και το Γ΄ μέρος τα «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ» όπου περιλαμβάνονται αφορισμοί, αποφθέγματα και παροιμίες για το αλκοόλ από την αρχαιότητα ως σήμερα, έρευνες για το αλκοόλ στην Ελλάδα και τον κόσμο, έρευνες για τις θετικές επιδράσεις του αλκοόλ από τη «λελογισμένη χρήση», το φαινόμενο του αλκοολισμού στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, στοιχεία για τα κέντρα απεξάρτησης από το αλκοόλ, κοινωνικούς φορείς που ενεργοποιούνται για την αντιμετώπιση του αλκοολισμού και τη στήριξη ατόμων και οικογενειών, πρόσφατες ανακοινώσεις σχετικά με το αλκοόλ όπως επίσης και ανακοινώσεις του Π.Ο.Υ. και της Ε.Ε. για το αλκοόλ.


Σειρά :ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ
Συγγραφέας: ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ Σελίδες 226 Τιμή 20,00 ευρώ
Σχήμα 21Χ29(μέγεθος Α4) - ΕΓΧΡΩΜΟ...


....από τις εκδόσεις "ΟΣΤΡΙΑ"
Παραγγελίες
Χέυδεν 3 Πεδίο του Άρεως
τηλ.: 211 2136882
web site: www.ostriavivlio.com


Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ? 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η "ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ"; 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BINGE DRINKING ?"...πρέπει να λάβουμε υπόψη κατ΄ αρχήν την εκτίμηση του Π.Ο.Υ. ότι ο αλκοολισμός θα είναι το τρίτο κατά σειρά πρόβλημα σε παγκόσμια κλίμακα μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο και ότι στην Ελλάδα, υπάρχει ουσιαστικό κενό όσον αφορά τις μελέτες σχετικά με το φαινόμενο του αλκοολισμού: «τα λίγα σχετικά πορίσματα για την κατάχρηση της αλκοόλης από τους νέους δείχνουν μια τάση για κατάχρηση".

Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.
"...οι νέοι και οι νέες ακολουθούν τις τάσεις της εποχής και στη διασκέδασή τους περιλαμβάνεται η κατανάλωση του αλκοόλ. Έτσι επιτάσσει ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το κοινωνικό status και το life style. «Η κουλτούρα των νέων» όπως αναφέρεται στη βιβλιογραφία."
Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.

Το αλκοόλ ακολουθεί «ιστορικά» μια παράλληλη πορεία με τον άνθρωπο, μέσα στο πέρασμα των αιώνων με τις πολιτισμικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, φτάνοντας στο σήμερα και τις τάσεις, τις συνήθειες της σύγχρονης εποχής. Η συνεχόμενη αυξητική πορεία του δείκτη κατανάλωσης αλκοόλ, επιβεβαιώνει ότι αυτή η «παράλληλη» πορεία θα συνεχισθεί. 

Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.


"....Συγκριτικά με τα στοιχεία των ερευνών που έχουν γίνει από τη δεκαετία του ΄80 ως σήμερα στην Ελλάδα στα στοιχεία που συγκεντρώσαμε επιβεβαιώνεται η αυξητική τάση όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαίτερα δε στις γυναίκες."


Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ από τις διαλέξεις Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου