ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

13 Ιουν 2018

Τσίπρας: Συμφωνήσαμε στο όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας - Βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή

Με διάγγελμα που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ για την κύρωση της συμφωνίας και την κατάληξη στο όνομα Βόρεια Μακεδονία....Με διάγγελμα που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ για την κύρωση της συμφωνίας και στην κατάληξη του ονόματος Βόρεια Μακεδονία.

Αναλυτικά οι δηλώσεις

«Το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes έναντι όλων.Οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να υιοθετήσουν τους προϋποθέσεις και τους όρους. Οι γείτονές μας θα αναγνωρίζονται στο εξής ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Στη συμφωνία που καταλήξαμνε προβλέπεται ότι οι βορειοι γείτονές μνας δεν έχουν κάτι και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον όρο Μακεδονία.

Στο ίδιο πλαίσιο η συμφωνία αναγνωρίζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ από το 1987, με την πρόσθετη και σαφή διατύπωση ότι αυτή αναήκει στις σκλαβικές γλώσσες που την διαχωρίζει από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα. Η συμφωνία θα είναι Μακεδόνας πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας. Ως πολίτες της βόρειας Μακεδονίας θα αναγνωρίζονται από την Ελλάδα. Συμφωνήσαμε οι γείτονές μας να αφαιρέσουν οποιαδήποτε αναφορά που θα μπορούσε να θεωρηθεί πως είναι αλυτρωτική. Αφαιρούνται οποιεσδήποτε αλυτρωτικές αναφορές από το προοίμιο του συντάγματος. Η συμφωνία αφού υπογραφεί απο τους υπουργούς εξωτερικών θα πρέπει να κυρωθεί από τους γείτονες. Στη συνέχεια η Ελλάδα θα υποστηρίξει την αποστολή πρόσκλησης για την ένταξή της στον οργανισμό. Υπο την αίρεση πάντα της συνταγματικης ολοκλήρωσης. Εφόσον η συνταγματική αναθεώρηση δεν ευδοκιμήσει τότε ακυρώνεται η συμφωνία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα θα κυρώσει την μεταξύ μας σύμβαση θέτοντάς την σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην γειτονικη χώρα. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζονται τα συμφέροντα της χώρας. Η συμφωνία απότελεί μια μεγάλη επιτυχία. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια και για τους λαούς μας. Κλείνει μια διένεξη που υπονόμευσε την φιλία και την συνανάπτυξη μεταξύ των λαών μας. Η πατρίδα μας εδραιώνεται στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και πάλι στα Βαλκάνια ως χώρα για την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών. Σήμερα μπορούμε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες να είμαστε υπερήφανοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου