ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

12 Απρ 2018

Ε.Ο.Σ. Βροντούς. Πεζοπορία στο Πάικο, με τα υπέροχα δάση οξυάς.

Κυριακή 15 Απριλίου 2018
Ο Ε.Ο.Σ. Βροντούς καλεί τα μέλη και τους φίλους του, για πεζοπορία στο Πάικο, την Κυριακή 15/4/2018....
 Η αναχώρηση θα γίνει από την Κατερίνη, από τον Μασούτη – δίπλα στην νέα Εφορία Κατερίνης – με ώρα αναχώρησης 7.00 π.μ . Η μετάβαση θα γίνει με δικά μας ΙΧ. Αρχικός προορισμός η πόλη των Γιαννιτσών – 80 χιλ. από την Κατερίνη – εκεί στο πρώτο φανάρι θα μας περιμένει φίλος ορειβάτης( οδηγός μας) από τον ΦΟΣ Γιαννιτσών. Στην συνεχεία, θα πάρουμε τον δρόμο που οδηγεί για το χωριό Ελευθεροχωρι ( 13 χιλ μακριά ) και συγκεκριμένα θα καταλήξουμε στην θέση Κεραίες .

Η διαδρομή μας …
Η διαδρομή είναι κυκλική, ξεκάνει από την θέση Κεραίες ( υψομ 480μ. ) Ελευθεροχωρίου, ακολουθώντας το Ρωμαϊκό μονοπάτι μέχρι την στη θέση Αλώνι ( 45 λ. από την αφετηρία μας ) , εκεί στρίβει αριστερά για το Μυστήριο μονοπάτι, για να καταλήξει στην κορυφή Ορόσημο ( 1,100Μ ). Η επιστροφή θα γίνει από την άλλη πλευρά του βουνού .

Υψομετρική διαφορά 600μ , Κυκλική διαδρομή
Ώρες πεζοπορίας : 3+2 = 5
Θα κινηθούμε όλοι μαζί , μια ομάδα .
Νερό , δεν υπάρχει κατά μήκος της διαδρομής, φροντίστε να έχετε 1.5 λίτρο.

Η διαδρομή δεν ενδείκνυται για παιδιά.

Για τον καλύτερο συντονισμό, όσοι δεν διαθέτουν ΙΧ , να ενημερώσουν, για να δούμε πως θα βολευτούμε …
Φαγητό στη πόλη των Γιαννιτσών.

Πληροφορίες : Σπανός Γιώργος 6973 804843

Κόστος συμμετοχής στη πεζοπορία – συνδρομή : το κόστος συμμετοχής για τα μη μέλη είναι 5 ευρώ. Για όποιον επιθυμεί να γίνει μέλος του ΕΟΣ Βροντούς, η ετήσια συνδρομή είναι 15 ευρώ (αφού συμπληρώσει και την αντίστοιχη αίτηση εγγραφής στο σύλλογο) . Επίσης παρακαλούνται τα παλιά μέλη, των οποίων η συνδρομή έληξε να φροντίσουν να την ανανεώσουν …Για να επιβιώσει ο σύλλογος που όλοι αγαπάμε !!! ( εκ του Δ.Σ )

ΠΑΙΚΟ

Στην καρδιά της Μακεδονίας, ανάμεσα στην πεδιάδα της Αριδαίας και της Αξιούπολης εκεί όπου συναντιούνται οι νομοί Πέλλας και Κιλκίς, ξεδιπλώνει την μακρόστενη κορμοστασιά του το όρος Πάικο.
Το όνομα του βουνού προέρχεται από το σλαβικό «πάιακ» που σημαίνει αράχνη και δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερη παρομοίωση. Το Πάικο είναι ένας μεγάλος ορεινός όγκος σε έκταση, αλλά χαμηλός σε ύψος, με τους μικρούς λόφους να απλώνονται μέχρι τους κάμπους περιμετρικά σε ένα σχεδόν κυκλικό σχήμα. Το βουνό έχει έκταση 400.000 στρέμματα, καταλαμβάνοντας το δυτικό τμήμα του νομού Κιλκίς και το βορειοανατολικό του νομού Πέλλας.
Στα βόρεια συνορεύει με τα όρη Πίνοβο και Τζένα, στα ανατολικά καταλήγει στην κοιλάδα του Αξιού, στα νότια φτάνει μέχρι τον κάμπο των Γιαννιτσών και στα δυτικά του απλώνεται η πεδιάδα της Αριδαίας.

Αποτελεί δε και το μεγαλύτερο δάσος καστανιάς της Ελλάδας. Στο βουνό υπάρχουν περί τα 4.500 στρέμματα καστανιών, εκ των οποίων τα 2.500 είναι καλλιεργήσιμα. Γύρω στις 300 οικογένειες έχουν ως δεύτερη ασχολία το κάστανο και υπολογίζεται ότι η ετήσια παραγωγή φτάνει στους 500-600 τόνους, ανάλογα με τη χρονιά. Λόγω του κλίματος που επικρατεί στην περιοχή το κάστανο που παράγεται είναι ιδιαίτερα γλυκό και γευστικό.
Πεζοπορώντας κανείς στα μονοπάτια του Πάικου θα διαπιστώσει αμέσως ότι το βουνό βρίθει από ποτάμια και ρέματα που κυλούν όλο το χρόνο, με κυριότερα: το Μέγα Ρέμα ή Ρέμα Πρωτομαγιάς (με τους παραποτάμους του: Ρέμα Πεπονιάς, Κρυονέρι και Λυκόρεμα), το Σείριο (με τον κύριο κλάδο του Στραβοπόταμο ή Μαυροπόταμο που ρέει ανάμεσα στη Γρίβα και την Κάρπη και τον παραπόταμό του Μεγάλο Ποτάμι, κοντά στη Γρίβα, που υδρεύει όλη την περιοχή), ο Ξεροπόταμος (Σούχα Ρέκα) ή Πλατανόρεμα με πόσιμο νερό βρίσκεται στα όρια Γουμένισσας – Φιλυριάς, και το Ρέμα Χαμηλού ή Ποταμάκι που εισέρχεται στην ΠΓΔΜ. Όλοι οι παραπάνω ποταμοί χύνονται στον Αξιό, ενώ ο Γράμμος στα νοτιοδυτικά χύνεται στο Λουδία.
Το Πάικο, αν και στέκεται στη σκιά των μεγάλων ορεινών όγκων που το περιβάλλουν, ξεχωρίζει από το μεγάλο πλούτο της χλωρίδας και της πανίδας. Αν και στο βουνό υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο από δασικούς δρόμους και μια κοιλάδα με καλλιέργειες σχεδόν στη καρδιά του, εντούτοις στο μεγαλύτερο μέρος του προσφέρει την απαραίτητη ηρεμία για την ανάπτυξη μιας πολυποίκιλης άγριας ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου