ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

2 Μαρ 2018

Σε απόγνωση βρίσκονται οι επιλαχόντες Νέοι Αγρότες, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει αποφάσεις...


Σε απόγνωση βρίσκονται οι επιλαχόντες Νέοι Αγρότες αλλά και οι οικογένειές τους. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Νίκος Παυλονάσιος, «ο χρόνος είναι αμείλικτος, η ζωή συνεχίζεται, αλλά κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι νέοι άνθρωποι που κρίθηκαν ....επιλαχόντες του προγράμματος πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών αναγκαστικά περιμένουν να δούνε τι θα κάνουν με τη ζωή τους».

Το πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», αποσκοπεί στην πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου, καθώς και τη βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής. Στα πλαίσια αυτά προβλέπεται η παροχή οικονομικών ενισχύσεων για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης νέων γεωργών για την ανάπτυξη της γεωργικής τους δραστηριότητας. Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων του εν λόγω Προγράμματος προκύπτει ότι σε όλη τη χώρα υπάρχουν περίπου 3.000 νέοι αγρότες που δεν εγκρίθηκαν (επιλαχόντες).

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μένουν εντελώς ξεκρέμαστοι. Η κυβέρνηση είπε ότι θα μπορούν να ενταχθούν στα Σχέδια Βελτίωσης. Δεν είναι λύση αυτή. Το θέμα δεν είναι τόσο απλό. Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να ενταχθούν πρώτα από όλα στο πρόγραμμα. Πλήρωσαν χρήματα να ανοίξουν βιβλία, βρήκαν χωράφια και θέλουν να καλλιεργήσουν. Εντάχθηκαν πολλοί με τα κριτήρια που έβαλαν και έχουμε τώρα το πρόβλημα με τους επιλαχόντες. Αν ήθελαν να εντάσσονταν λιγότεροι στο πρόγραμμα να έκαναν πιο αυστηρά τα κριτήρια. Ζητάμε από το ΥπΑΑΤ να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και να ενημερώσει τους επιλαχόντες τι θα γίνει.
Θα έχουμε αύξηση του προϋπολογισμού για το μέτρο, ώστε να εισέλθουν περισσότεροι νέοι;
Πόσοι από τους επιλαχόντες θα κριθούν δικαιούχοι με ποιο επίπεδο βαθμολογίας και πότε θα γίνει αυτό;
Πότε θα γίνει η νέα πρόσκληση στις περιφέρειες που έχουν διαθέσιμα κονδύλια;

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει μια συνάντηση στο ΥπΑΑΤ για να βρεθεί μια λύση και να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες στο πρόγραμμα. Επίσης μελετάμε να κινηθούμε νομικά για όσους δεν μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου