ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

11 Ιαν 2018

21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ...


ΤΖΙΟΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 

Φιλόλογος - Αρχαιολόγος
Το έτος 2.000, εντόπισα και ανέσκαψα στη θέση Βακούφικα στη Λεπτοκαρυά, (ως αρχαιολόγος ακόμη τότε), το μυκηναϊκό νεκροταφείο των Λειβήθρων....
Ήταν μία πολύ σημαντική ανακάλυψη τότε, γιατί ήταν από τα πρώτα μυκηναϊκά νεκροταφεία που εντοπίστηκαν στο χώρο της Μακεδονίας. Η συνεχώς αυξανόμενη ανεύρεση μυκηναϊκών αγγείων και όπλων στην ενδοχώρα της Μακεδονίας, (Όλυμπος, Πιέρια), μαρτυρούν πως οι κάτοικοι της Μακεδονίας, είχαν άμεση σχέση με τους φορείς του μυκηναϊκού πολιτισμού.
Τα αντιπροσωπευτικά δείγματα της χαρακτηριστικής για τη Μακεδονία αμαυρόχρωμης κεραμικής από τα υστεροελλαδικά νεκροταφεία του Ολύμπου και η πιθανή καταγωγή τους από την αμαυρόχρωμη κεραμική της προηγούμενης (μεσοελλαδικής) περιόδου από τη νοτιότερη Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις ομοιότητες ανάμεσα στη μυκηναϊκή και μακεδονική διάλεκτο, αντιπροσωπεύουν μια πραγματικότητα που έχει καταγραφεί στους μύθους για τη σχέση των κατοίκων της ορεινής Μακεδονίας, με τη βορειοανατολική Πελοπόννησο και την καταγωγή των βασιλιάδων τους (Τημενίδες) από τον Ηρακλή και το Άργος.
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έντονη κινητικότητα μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων, ώστε να βρεθεί μία αμοιβαία κοινή λύση, για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων, που θα περιέχει όμως και το όνομα της Μακεδονίας. Θα τους το επιτρέψουμε; Ως πρώτη κίνηση οφείλουμε όλοι μας να παρευρεθούμε στο Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, που προγραμματίζεται για τις 21 Ιανουαρίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Γιατί το ελληνικό έθνος επιβίωσε και σε πτώχευση και με διαλυμένη οικονομία. Όμως δεν χάθηκε. Γι’ αυτό, όποιος παραχωρήσει το όνομα Μακεδονία, καθίσταται υπόλογος στις γενιές που έφυγαν, αλλά και σε αυτές που θα έλθουν . . . Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου