ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

4 Νοε 2018

Οι φτωχοί είναι δειλοί ;

 
Τα βάσανά τους όμως δεν είχαν τελειωμό.
«Με τόσους κόπους, τόση δουλειά και δε μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι πατέρα» είπε με παράπονο ένα βράδυ ο Αχιλλέας. «Απορώ, με τους τεμπέληδες και τους αργόσχολους πως τα καταφέρνουν και επιβιώνουν…Κάτι δεν κάνουμε καλά…» «Εγώ....

καλά τα κατάφερα στη ζωή μου παλικάρι μου. Αλλά ήταν άλλες οι συνθήκες. Ο άνθρωπος δε μπορεί να τα βάλει με την τύχη, τη φύση και το Θεό».
Η κουβέντα αυτή του πατέρα του τον ισοπέδωσε. Ένοιωσε ένοχος. Η λέξη που ταίριαζε καλύτερα για την περίπτωσή του ήταν: «αποτυχημένος».
«Ότι δουλειά κι αν έκανα όπου δούλεψα τα πήγα περίφημα. Τώρα που είπα να γίνω αφεντικό του εαυτού μου, καταστράφηκα. Δε μπορώ να το εξηγήσω…Έκανα ότι δουλειά μπορείς να φανταστείς και δουλείες που δε μπορείς να φανταστείς στην Αθήνα και τις έκανα καλά. Καλύτερα απ΄όλους. Δούλεψα με δύναμη, με τόλμη και θάρρος.Τίποτα δεν υπήρχε που να μη μπορώ να το κάνω. Και τώρα φαίνεται να μη μπορώ τίποτα να κάνω. Είχαν γεμίσει οι τσέπες μου λεφτά. Πολύ χρήμα.Ούτε ηλίθιος είμαι ούτε δειλός…
«Ο πατέρας σου πάντα έλεγε ότι οι φτωχοί είναι δειλοί. Είχε άδικο, αλλά ποτέ δεν του αντιμιλήσατε. Οι δειλοί είναι φτωχοί.Και οι φτωχοί δεν έχουν μυαλό να σκεφτούν, τίποτα περισσότερο από το να επιβιώσουν. Αυτή είναι αλήθεια…» μπήκε στην κουβέντα η μάνα του, πίσω από τις πλάτες της στην κουζίνα, απευθυνόμενη στον άντρα της.
«Κι εγώ δε συμφωνώ με τον παππού…Οι τολμηροί μήπως δεν είναι φτωχοί;» συμφώνησε ο Αχιλλέας.
«Οι φτωχού δεν έχουν μυαλό να σκεφτούνε. Το μόνο που σκέφτονται είναι πως θα τα βγάλουν πέρα κάθε μέρα.Πως θα τα καταφέρουν.Τι θα φάνε. Επενδύσεις θα σκέφτονται;»
«Μπράβο βρε μάνα, ανατρέπεις το ρητό που λέγεται 2500 χρόνια τώρα « πενία τέχνας κατεργάζεται.!!!»
«Εμείς πάντως ούτε φτωχοί ήμασταν ούτε δειλοί» είπε συλλαβιστά ο πατέρας του.
«Πλούσιοι επτώχευσαν και επίνασαν οι δε εκζητούντες τον Κύριο…» μουρμούρισε η κ. Γεώργαινα που στράφηκε προς τους άντρες του σπιτιού και ύφος γεμάτο σιγουριά συνέχισε τη συζήτηση:
« Όσο απομακρύνονται οι άνθρωποι από το θεό, τόσο πιο κακότυχοι γίνονται…Πρέπει να δουλεύουμε και για την ψυχή μας. Ο θεός μας στέλνει μηνύματα για τις πράξεις μας. Δε θέλει να τον ξεχνάμε. Αλλά δυστυχώς τον θυμόμαστε όταν είναι αργά…Όταν είμαστε σε απόγνωση, όταν είμαστε δυστυχισμένοι. Όταν δεν έχουμε που αλλού να στραφούμε, τότε τον θυμόμαστε. Όταν είμαστε στα καλά μας, τον ξεχνάμε. Αλλά επειδή είναι φιλεύσπλαχνος, ποτέ δεν είναι αργά.Αγαπάει τους ανθρώπους και τους δίνει πάντα μια δεύτερη ευκαιρία…»
Οτιδήποτε σχολίαζε στη μάνα του εκείνη τη στιγμή θα οδηγούσε σε σύγκρουση. Αυτό που έλεγε το πίστευε. 100 επιχειρήματα να τις κατέθετε, καμιά επιστημονική ή λογική εξήγηση δε θα την έπειθε. Πήγε με τα νερά της.
«Ναι, έχεις δίκιο μάνα. Ασχολούμαστε με όλα και όλους εκτός από τον δημιουργό μας…Είναι λογικό να πικραίνεται από τη συμπεριφορά μας και να μας στέλνει δοκιμασίες…Την Κυριακή θα πάμε όλοι μαζί στην εκκλησία. Να κοινωνήσουμε και τα παιδιά.»
Η κυρά Γιώργαινα, άφησε την κουζίνα, σκούπισε τα χέρια της και αγκάλιασε με ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπό της, τον Αχιλλέα. Του έδωσε ένα φιλί στο μέτωπο και άφησε ένα απαλό χάδι στο μάγουλό του. Ήταν εκείνο το γνώριμο στοργικό χάδι, που εισέπραττε από παιδί. Το χάδι της μάνας.Αυτό που ακολουθούσε μια βαθιά εκπνοή ικανοποίησης, ανακούφισης και ασφάλειας. Ένα τόσο μικρό και απαλό χάδι ικανό να σε αναγεννήσει…Σα σφουγγάρι που σβήνει τον μαυροπίνακα και καθαρός είναι έτοιμος να γεμίσει γράμματα και αριθμούς.
«Θα δεις πόσο θα αλλάξουν τα πράγματα. Αν δε ζητήσεις ούτε ο θεός σου δίνει.»
Δεν μπόρεσε να κρατηθεί: «7 δισεκατομμύρια βρε μάνα σε ποιον να πρωτοδόσει και θεός; Ποιος ξέρει πότε θαρθει η σειρά μου!»
«Μην πειράζεις τη μάνα σου. Δεν τα καταλαβαίνει αυτά τα αστεία σου και τρελαίνεται. Εσύ αλλιώς τα λες, αλλά αυτή τα παίρνει σοβαρά…Μην την πειράζεις να χαρείς», έσωσε την κατάσταση ο πατέρας του, που δεν ήθελε να ακολουθήσει ένας χωρίς νόημα σαματάς.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από το πολυσυζητημένο βιβλίο του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου, Ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΤΗ ΓΟΡΓΟΝΑ...              


           

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΣΤΡΙΑ, 2018.
Ένα ερωτικό μυθιστόρημα που σε συγκλονίζει.

Η συγκλονιστική ιστορία της πολυτάραχης ζωής του ασυμβίβαστου γεωπόνου Αχιλλέα Λεβεντόπουλου, ξεκινάει από την εφηβεία του, την πρωτομαγιά του 1994 στους πρόποδες του Ολύμπου και φτάνει μέσα από τις περιπλανήσεις του σε έναν νέο κόσμο στο 2032 μ. Χ.
Η ιστορία εκτυλίσσεται σε τέσσερις δεκαετίες: η μυθοπλασία δένει σφιχτά με την πραγματικότητα, ρίχνοντας φως, στα υπόγεια της ψυχής, στα όνειρα και τις πληγές, στη φαντασία και την πραγματικότητα, στις εικασίες και τον ρεαλισμό. Ένα ταξίδι στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, στην Ελλάδα της ευδαιμονίας και της κρίσης, της παρακμής και της ελπίδας, στις δύο όψεις της ζωής. Κινητήριος δύναμη μα και τροχοπέδη, οι φλογεροί έρωτες. Ο Αχιλλέας αγωνίζεται σκληρά για να πραγματοποιήσει το όνειρό του ακολουθώντας μια αντισυμβατική πορεία.
Είναι ο άντρας που ονειρεύεται και ποθεί κάθε γυναίκα.
Είναι ο άντρας που ζηλεύουν … οι άντρες.
Ανοίγει και κλείνει κύκλους, ώσπου αποφασίζει να κατασταλάξει και να κάνει νέα αρχή, να προσηλωθεί με ευλάβεια, στους στόχους και τα όνειρά του. Ξαφνικά τότε όλα αλλάζουν: τίποτα δεν ήταν όπως φανταζόταν, τίποτα δεν έφτανε ως εκεί που επιθυμούσε. Στην πολυκύμαντη ζωή του, τίποτα δεν του χαρίζεται, τίποτα δεν είναι εύκολο. Έρχεται αντιμέτωπος με όλα όσα αρνούνταν, με όλα όσα απεύχονταν. Φτάνει στα όριά του, στα πρόθυρα της καταστροφής. Ο ακατάβλητος χαρακτήρας του δεν του επιτρέπει να εγκαταλείψει τον αγώνα. Συνεχίζει με πείσμα. Μόνος. Πέφτει και ξανασηκώνεται και πάλι από την αρχή.
Θα υπερβεί τις κόκκινες γραμμές της ζωής του;
Θα φτάσει τελικά στον προορισμό του;
Θα βρει το μυστικό της ευτυχίας της ζωής;
Ένας ύμνος στο αδάμαστο ανθρώπινο πνεύμα, στην αναζήτηση του ιδανικού, στον αέναο αγώνα της ζωής, μια σιωπηλή κραυγή για την ανέφικτη κατάκτηση της ευτυχίας, ένα ερωτικό μυθιστόρημα με σκηνές γεμάτες έξαψη, πάθος, σεξ, αγωνία και απροσδόκητη τροπή.
Ένα λογοτεχνικό έργο που αγγίζει τις ψυχές, που αναμοχλεύει τα πανανθρώπινα διλήμματα, οδηγεί τον αναγνώστη στην αναζήτηση του εσωτερικού του κόσμου, να ταυτιστεί με πρόσωπα, να γελάσει και να κλάψει με τους ήρωες, θα δει και θα ζήσει ένα μέρος από το περιεχόμενό του και εν κατακλείδι να κατακτήσει τη σωτηρία της ζωής.
Ένα μυθιστόρημα που σε συγκλονίζει.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ - ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ
ΣΕΙΡΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΤΙΤΛΟΣ: Ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΤΗΝ ΓΟΡΓΟΝΑ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ : ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
ISBN : 978-960-604-337 -6
ΤΙΜΗ: 20,00 €
ΣΕΛΙΔΕΣ:656
ΣΧΗΜΑ:14Χ21

ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ....
Επίσης παραγγελίες από τον εκδοτικό οίκο ΟΣΤΡΙΑ στα τηλ 2112136882 και 2110122454
ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου