Mega Menu

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

18 Οκτ 2018

Αφιέρωμα Στην Άλκηστις Πρωτοψάλτη ,ΓΕΝ.18/10/1954.Χρόνια της Πολλά !!!!

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη ή Άλκηστις Σεβαστή Αττικιουζέλ, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, είναι Eλληνίδα τραγουδίστρια. Γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1954 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Έλληνες της Αιγύπτου....
Πρώτα χρόνια
Αρχές της δεκαετίας του 1960 η οικογένεια της εξάχρονης τότε Αλκήστιδος μετακομίζει, λόγω των πολιτικών γεγονότων που λάμβαναν χώρα στην Αίγυπτο της περιόδου εκείνης, στην Αθήνα. Στην εφηβεία της θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και περισσότερο συγκεκριμένα με το στίβο. Ενώ φαινότανε ότι θα ακολουθήσει μια καριέρα στον αθλητισμό, μετά από προτροπές φίλων κάνει μια ακρόαση με το Δήμο Μούτση, ο οποίος αναγνωρίζει το ταλέντο της στο τραγούδι και σύντομα κυκλοφορεί ο πρώτος της δίσκος. Το όνομά του Τετραλογία, περιέχοντας τραγούδια βασισμένα σε ποιήματα των Καβάφη, Σεφέρη, Ρίτσου και Καρυωτάκη μελοποιημένα από το Μούτση, ο οποίος θα δώσει στην τραγουδίστρια και το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Πρωτοψάλτη με το οποίο και θα γίνει πλέον γνωστή. Πρώτη εμφάνιση της Πρωτοψάλτη σε συναυλία γίνεται το 1975 στο Παλαί ντε Σπορ στηΘεσσαλονίκη.

Επόμενες συνεργασιες

Ακολουθούν σύντομα κι άλλοι δίσκοι και συνεργασίες με καταξιωμένους μουσικούς της τότε εποχής, όπως το Νίκο Ξυλούρη, Διονύση Σαββόπουλο, Θανάση Γκαϊφύλλια, Σταύρο Ξαρχάκο, Γιάννη Σπανό και πολλούς άλλους. Το 1985 συνεργάζεται για πρώτη φορά με το συνθέτη Σταμάτη Κραουνάκη, παιδικό της φίλο και ο δίσκος Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ, σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, γίνεται σταθμός στην καριέρα της. Θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες συνεργασίες με τον Κραουνάκη, ο οποίος συμμετέχει μεταξύ άλλων στο Δικαίωμα, Ανθρώπων έργα, Τρίτο στεφάνι κ.ο.κ.

Στα επόμενα χρόνια η συνεργασία της με το Νίκο Αντύπα θα δημιουργήσει τους δίσκους Σαν ηφαίστειο που ξυπνά και Υδρόγειες σφαίρες, σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου. Ακολουθεί ο δίσκος Πες μου θάλασσα με τη συνεισφορά διαφόρων συνθετών / στιχουργών, μεταξύ των οποίων η Δήμητρα Γαλάνη μαζί με την οποία η Πρωτοψάλτη θα εμφανιστεί στο χώρο Vox την περίοδο 2004 - 2006. Ακολουθεί το Να σε βλέπω να γελάς (2004), που σε μερικά τραγούδια η μουσική είναι του μουσικoύ Στέφανου Κορκολή. Σειρά έχει ο δίσκος Στο ωραιότερο σημείο του οποίου μεγάλη επιτυχία είχε το τραγούδι Πάμε Χαβάη. Ακολούθησε τον Μάρτιο του 2010, είναι ο δίσκος Φανερά Μυστικά, ο πρώτος που δόθηκε στην κυκλοφορία μέσω εφημερίδας. Επίσεις δάνεισε την φωνή της αλλα και τραγούδησε στο ρόλο της μητέρας Γκόθελ στην ταινία Μαλλιά Κουβάρια. Το καλοκαίρι του 2012 κυκλοφόρησε το Για Που Τραβάς Ελπίδα σε μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα ενώ τελευταίος προσωπικός της δίσκος είναι το Θέα Παραδείσου, που κυκλοφόρησε το 2014 σε μουσική Νίκου Αντύπα.

Προσωπική δισκογραφία

· Απλά τραγούδια (1977)

· Γράμματα στο Μακρυγιάννη κι άλλα λαϊκά (1979)

· Μανιάτικα (1980)

· Άλκηστις Πρωτοψάλτη (1981)

· Έξοδος κινδύνου (1984)

· Προσανατολισμοί (1984)

· Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ (1985)

· Πάει η αγάπη μου (1986)

· Λεωφόρος (1987)

· Δικαίωμα (1988)

· Δύο βήματα από την άμμο (1989)

· Λεωφόρος Β' (1990)

· Παραδέχτηκα (1991)

· Μια μουσική παράσταση Zoom '91 - '92 (1992)

· Ανθρώπων έργα (1993)

· Επιτυχίες (1993)

· Τα πρώτα μου τραγούδια (1994)

· Το τρίτο στεφάνι (1995)

· Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη σε έργα του Ηλία Ανδριόπουλου (1996)

· Σαν ηφαίστειο που ξυπνά (1997)

· Σαν ηφαίστειο που ξυπνά live (1999)

· The very best of 1985 - 1997 (1999)

· Υδρόγειες σφαίρες (2000)

· Πες μου θάλασσα (2002)

· Τα παραμύθια μιας φωνής - live (2003)

· Να σε βλέπω να γελάς (2004)

· Live στο VOX - Δήμητρα Γαλάνη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη (2005)

· Στο ωραιότερο σημείο (2007)

· 30 χρόνια δισκογραφία (2008)

· Φανερά Μυστικά (2010)

· Για Που Τραβάς Ελπίδα (2012)

· Θέα Παραδείσου (2014).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου