ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

13 Φεβ 2018

Η.Χατζηχριστοδούλου: Μέλημα όλων των κυβερνήσεων, η κομματική πελατεία και το πολιτικό κόστος! (94 Φωτογραφίες).


Η ομιλία τού Προέδρου τού Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλία Χατζηχριστοδούλου....
Επιμέλεια Ανάρτησης,
Φωτογραφικό Υλικό:
Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός 

«Σας καλωσορίζω στην καθιερωμένη μας ετήσια εκδήλωση και σας εύχομαι εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Πιερίας.
Καλή Χρονιά με υγεία, αισιοδοξία, προσωπική και οικογενειακή προκοπή.
Ελπίζουμε ότι το ο νέο έτος θα αποτελέσει την αρχή μιας νέας ανοδικής πορείας και ευημερίας για τη χώρα μας, την κοινωνία, την οικονομία και την Πιερίας μας.
Η νέα χρονιά είναι γεμάτη προκλήσεις για όλους μας και θα χρειαστούμε υπομονή και επιμονή, δύναμη και αποφασιστικότητα.
Τις αρετές αυτές όμως τις έχουμε ως Έλληνες και
είμαι σίγουρος ότι για μια ακόμη χρονιά θα τις αξιοποιήσουμε.
Κυρίες και Κύριοι,
Συνήθως στην αλλαγή του χρόνου οφείλουμε να κάνουμε τον απολογισμό μας, να δούμε κατάματα την αλήθεια, να συνειδητοποιήσουμε και να διδαχθούμε από τα λάθη μας.
Οι ελπίδες για εύκολες λύσεις και ο λαϊκισμός είχαν τεράστιο κόστος για την ελληνική οικογένεια, για την ιδιωτική οικονομία και για τους νέους μας.
Αφήσαμε πίσω μας άλλη μια μνημονιακή χρονιά με άλυτα προβλήματα και πολλές πληγές. Παρ’ όλα αυτά όμως διαφαίνονται και κάποιες με επιφύλαξη θα έλεγα θετικές εξελίξεις.
Η αύξηση του ΑΕΠ για 3 συνεχόμενα τρίμηνα μας δείχνει ότι η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας παρουσιάζει τάσεις ανάκαμψης μετά από μια δεκαετία σχεδόν ύφεσης που διακόπηκε προσωρινά μόνο το 2014. Η προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ σε 1,3% σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος είτε σε 1,7% σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις,
σίγουρα δεν είναι ικανοποιητική, μετά από τόσες θυσίες που έγιναν από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στη χώρα μας.
Δεν είναι ικανοποιητική:
Όταν η οικονομία μας έχει υποστεί συρρίκνωση της τάξης του 25% από την αρχή της κρίσης, όταν οι τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν από το 2009 έως σήμερα κατά 111 δις, όταν οι χρηματοδοτήσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 67 δις., όταν τα κόκκινα δάνεια έχουν ξεπεράσει το 100 δις, όταν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία ξεπερνούν τα 100 δις και κάθε χρόνο δημιουργούνται νέα άνω των 12 δις και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων είναι μπροστά μας
Όταν το πιο δυναμικό κομμάτι του πληθυσμού μας, οι νέοι μας επιστήμονες, που με τόσο κόπο και θυσίες οι γονείς τους σπούδασαν, μεταναστεύουν για να βρουν δουλεία, όταν τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα για την χρηματοδότηση των Ελληνικών τραπεζών.
Την τελευταία δεκαετία η κοινωνία και η οικονομία μας έζησε πρωτόγνωρες καταστάσεις και απίστευτες ανατροπές.
Φτωχοποίηση και ανεργία, δραστικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, ανατροπές εργασιακών σχέσεων, αφελληνισμός του τραπεζικού μας συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου