ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

5 Νοε 2017

05 Νοεμβρίου 2017. Εορτή Άγιοι Γαλακτίων και Επιστήμη - Άγιος Σιλβάνος - Άγιος Δωρόθεος ο Πρεσβύτερος. Χρόνια Πολλά Γαλακτίων, Γαλακτία, Λίνος, Λίνα, Σιλβανός, Σιλβάνα, Σύλβια, Σύλβιος.

Άγιοι Γαλακτίων και Επιστήμη
Ημερομηνία εορτής:
05/11/2017
Τύπος εορτής:....  Σταθερή.
Εορτάζει στις 5 Νοεμβρίου εκάστου έτους.
Βιογραφία
Οι Άγιοι Γαλακτίων και Επιστήμη έζησαν τον 3ο αιώνα μ.Χ., όταν αυτοκράτορας ήταν ο Δέκιος.

Οι Έλληνες γονείς του Γαλακτίωνα, Κλειτοφών και Λευκίππη, ήταν πρώτα ειδωλολάτρες. Κάποιος, όμως, ιερομόναχος, που ονομαζόταν Ουνούφριος, τους προσείλκυσε στη χριστιανική πίστη. Από τότε διέθεταν τα πλούτη τους σε κάθε αγαθοεργία. Το δε γιο τους Γαλακτίωνα ανέθρεψαν «ἐν παιδείᾳ καὶ νουθεσίᾳ Κυρίου». Δηλαδή, με παιδαγωγία και νουθεσία, σύμφωνη με το θέλημα του Κυρίου. Και η παιδαγωγία αυτή δεν άργησε να φέρει τους θαυμαστούς καρπούς της. Ο Γαλακτίων όταν μεγάλωσε, νυμφεύθηκε μία ωραία κόρη, την Επιστήμη, την οποία ο ίδιος είλκυσε στο Χριστό.

Η ζωή τους κυλούσε αφιερωμένη στην υπηρεσία του λόγου του Θεού και στη διακονία του πλησίον, ώσπου ξέσπασε ο διωγμός του Δεκίου. Τότε, ο μεν Γαλακτίων πήγε σε μοναστήρι του όρους Σινά, η δε Επιστήμη σε γυναικείο κοινόβιο.

Αλλά η λαίλαπα του διωγμού έφθασε και στα μέρη εκείνα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο Γαλακτίων από τον άρχοντα Ούρσο. Όταν το πληροφορήθηκε αυτό η Επιστήμη, έτρεξε και παρακάλεσε τους διώκτες να συλλάβουν και αυτή προς ενίσχυση του συζύγου της. Ο άρχοντας Ούρσος, μη μπορώντας να τους πείσει να αλλαξοπιστήσουν, αφού τους βασάνισε σκληρά στο τέλος τους αποκεφάλισε (περί το 250 μ.Χ.).

Άγιος Σιλβάνος
Ημερομηνία εορτής:
05/11/2017
Τύπος εορτής:
Σταθερή.
Εορτάζει στις 5 Νοεμβρίου εκάστου έτους.
Βιογραφία
Ο Άγιος Σιλβάνος έζησε στα χρόνια του βασιλιά Μαξιμιανού και όταν άρχοντας της Παλαιστίνης ήταν ο Ουρβανός (298 μ.Χ.). Τον καταδίκασαν να βασανίζεται μέσα σε μέταλλα, μέχρι που πέθανε, στην τοποθεσία Φανό.

Άγιος Δωρόθεος ο Πρεσβύτερος
Ημερομηνία εορτής:
05/11/2017
Τύπος εορτής:
Σταθερή.
Εορτάζει στις 5 Νοεμβρίου εκάστου έτους.

Άγιοι που εορτάζουν: Αγιος Δωροθεος Ο Πρεσβυτερος

Βιογραφία
Ο Άγιος Δωρόθεος ο Πρεσβύτερος έζησε στα χρόνια του βασιλιά Μαξιμιανού και όταν άρχοντας της Παλαιστίνης ήταν ο Ουρβανός (298 μ.Χ.). Ο Δωρόθεος, που ήταν σεμνός Ιερέας, μαρτύρησε αφού τον παρέδωσαν για τροφή στα άγρια θηρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου