ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

9 Οκτ 2017

Βίκυ Μανιάτη, Μυρτώ Παπαστεργίου Αρχιτέκτονες στο «Ο.Β.»...

Ολοκληρώθηκε χθες, η εντυπωσιακή όντως, έκθεση «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ Πιερίας. (Δείτε σχετικά στην 6η σελίδα). Με την ευκαιρία αυτή απευθυνθήκαμε σε δύο αρχιτέκτονες μέλη του ΣΑΔΑΣ τις κυρίες Βίκυ Μανιώτη.... και Μυρτώ Παπαστεργίου για πληρέστερη ενημέρωση σας, διοργανώτριες του Φεστιβάλ. Με πολλή διάθεση, αλλά και ωριμότητα, σαν έτοιμες από καιρό απάντησαν στα ερωτήματά μας.

ΕΡ.: Είναι επαρκής η αρχιτεκτονική μνήμη στην Κατερίνη, ή η ανοικοδόμηση την έσβησε;

ΑΠ.:Δυστυχώς η αρχιτεκτονική μνήμη έχει δυστυχώς αλλοιωθεί αρκετά τις τελευταίες δεκαετίες. Στην Κατερίνη δεν έχει διατηρηθεί ένα οικιστικό σύνολο, όπως σε άλλες πόλεις, την Ξάνθη π.χ., την Καστοριά τη Βέροια. Η πλατεία είναι το μόνο στοιχείο που διατηρήθηκε αναλλοίωτο. Διατηρήθηκαν ακόμα κάποιες σκόρπιες κατοικίες. Τα υπόλοιπα κτίρια έχουν κατεδαφιστεί , έχουν μείνει ελάχιστα. Πέντε από αυτά έχουν χαρακτηριστεί μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η Αστική Σχολή, το Αρχοντικό Τσιουπλή, το 5ο Γυμνάσιο, πρώην Οθωμανικό Διοικητήριο, το πρώην αρχοντικό Τσαλόπουλου, ιδιοκτησίας σήμερα του Δήμου Κατερίνης και ο ιερός ναός Αγίας Αικατερίνης, καθώς είναι κατασκευασμένος πριν το 1830 με αξιογραφίες βυζαντινής εποχής.
Το 2015 συστάθηκε η ομάδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων με στόχο την καταγραφή και τη φωτογραφική αποτύπωση κτιρίων της πόλης που παρουσιάζουν είτε αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, είτε έχουν αξία λόγω της τυπολογίας, της χρήσης και της ιστορίας του.
Τα κτίρια είναι χαρακτηριστικά για την κάθε συνοικία της Κατερίνης, και αποτυπώνουν στην ουσία την αρχιτεκτονική μνήμη κάθε περιοχής. Καταγράψαμε 147. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα που δεν καταγράφηκαν. Αυτό που θέλαμε να επιτύχουμε ήταν να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας να σηκώσουν το βλέμμα και να παρατηρήσουν αυτές τις μικρές σταγόνες αρχιτεκτονικής μνήμης που υπάρχουν στην πόλη.

ΕΡ.: Συχνά μας μέμφονται για ακαλαίσθητες πόλεις. Λέγεται ότι δεκαετίες μετά το 1970 δημιούργησαν πόλεις χωρίς χαρακτήρα, στο όνομα του κέρδους εργολάβων και ιδιοκτητών. Τι λέτε γι αυτό;

ΑΠ.:Εν μέρει ισχύει αυτό. Παράλληλα έπαιξαν μεγάλο ρόλο οι συνθήκες οικονομικές και άλλες Η αστυφιλία οι έξωθεν παράγοντες όπως π.χ. ο σεισμός στη Θεσσαλονίκη, που δημιούργησε οικιστικό πρόβλημα. Οσον αφορά στην Κατερίνη η διατήρηση των παλιών αρχοντικών απαιτεί μεγάλη φροντίδα από μέρους του ιδιοκτήτη. Αυξάνει το κόστος ζωής. Ιδιαίτερα στην εποχή μας. Και μην ξεχνούμε ότι ζούμε σε μια χώρα που δεν έχει μέριμνα για παρόμοια κτίρια όπως π.χ. στην Ιταλία ή τη Γαλλία.
Ακόμα και στη Ρουμανία, μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων διατηρούνται οι μεσαιωνικές πόλεις.
Αν υπήρχε κάτι παρόμοιο κι εδώ, επιδότηση ή φοροαπαλλαγές, ίσως δεν θα στη σκέψη των ιδιοκτητών η κατεδάφιση.

ΕΡ.: Βλέπουμε όμως ότι αλλού πολυκατοικίες σοβιετικού τύπου, που δημιουργήθηκαν για να λύσουν το οικιστικό πρόβλημα, σήμερα αναβαθμίζονται. Μπορεί να γίνει αυτό με τα απρόσωπα κτίρια της Κατερίνης;

ΑΠ.:Γενικά είμαστε της άποψης ότι μέσω της αρχιτεκτονικής, μπορούν όλα να βελτιωθούν. Η δουλειά των αρχιτεκτόνων είναι να βελτιώνουν την εικόνα του αστικού τοπίου. Ίσως αν δοθούν κίνητρα χρηματοδότησης όπως της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, τα οποία να συνδυαστούν με την αισθητική αναβάθμιση να αλλάξει η εικόνα. Παραδείγματα πολλά. Ο Δήμος Τρικάλων προκήρυξε διαγωνισμό για το «πράσινο δώμα» όπως τον είπε. Με τη βράβευση ιδιωτών και ξαφνικά πρασίνισε όλη η πόλη. Να πούμε ότι πέρα από τα κίνητρα και τις επιδοτήσεις χρειάζεται και η καλαισθησία και το μεράκι των ιδιοκτητών. Ενδεικτικά να αναφέρουμε την ενοποίηση των ακάλυπτων χώρων που προέβλεπε το νομοσχέδιο Τρίτση, που στόχευε στην αναβάθμιση των ακάλυπτων χώρων και κατά συνέπεια όλων των αρχιτεκτονικών χώρων, πράγμα που κατά κόρον εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΕΡ.: Έχετε καμία σκέψη ή και πρόταση για το κτίριο Παπαγεωργίου, που οδεύει στο μαρασμό, αν και κυριαρχεί στην κεντρική πλατεία;
ΑΠ.:Το κτίριο Παπαγεωργίου ήταν το πρώτο πολυώροφη κτίσμα της πόλης. Κατασκευάστηκε το 1966. Σε μια πόλη που το υφιστάμενο ύψος ήταν τα 6 μέτρα, στην Κεντρική Πλατεία της Κατερίνης άρχισε να δεσπόζει η εικόνα ενός μεγάλου 7όροφου κτιρίου περίπου 22 μέτρων.
Το κτίριο αυτό ενώ στην αρχή ήταν χαρακτηριστικό στοιχείο του αστικού κέντρου, με τον καιρό εγκαταλείφθηκε, υποβαθμίστηκε και έχει την εικόνα που βλέπουμε σήμερα.
Αποτελεί δείγμα του μοντέρνου κινήματος που μαζί με την κατοικία Λαϊνόπουλου είναι τα μοναδικά δείγματα αυτού του αρχιτεκτονικού ρεύματος στην πόλη και το μοναδικό κτίριο με αποκλειστική χρήση γραφείων.
Παρόμοιου τύπου κτίρια βρίσκει κανείς στο Γκάζι στην Αθήνα. Στα κτίρια αυτό τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αισθητικές παρεμβάσεις, εργασίες αποκατάστασης και αναβάθμισης ενεργειακής. Είναι τύπου λοφτ. Βιομηχανικού στιλ σύγχρονης αισθητικής του 21ου αιώνα. Υπάρχει δυνατότητα αναβάθμισης του. Η πρόταση μας ίσως κατατεθεί στο εγγύς μέλλον.

ΕΡ.: Μπορεί η Κατερίνη έτσι όπως είναι δομημένη να αλλάξει.

ΑΠ.:Μπορεί. Και δεν αρκεί η αποκλειστική συμβολή της πολιτείας. Όταν μιλούμε για ιδιωτικό χώρο απαραίτητη είναι η συμβολή , το μεράκι, η ατομική πρωτοβουλία. Όταν μιλούμε για δημόσιο χώρο η εικόνα του αστικού τοπίου μπορεί να αλλάξει καθώς εκεί οι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν συνολικά και συντονισμένα. Και εδώ θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι ένα εργαλείο ύψιστης σημασίας για το σωστό αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα οποιουδήποτε έργου είναι η διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Πλέον το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα από το 2011 καθιστά υποχρεωτική τη διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για οποιοδήποτε αξιόλογο αρχιτεκτονικό έργο. Όπως δημόσια κτίρια, πλατείες, κοινόχρηστοι χώροι. Αυτό που όλοι θέλουν, κι εμείς οι αρχιτέκτονες ιδιαίτερα είναι μια όμορφη πόλη για όλους μας.

ΕΡ.: Τι εντυπώσεις άφησε στους επισκέπτες η έκθεση που διοργανώσατε;

ΑΠ.:Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την πορεία της έκθεσης και την απήχηση που είχε στο κοινό της Κατερίνης.
Η εκδήλωση για τα εγκαίνια της έκθεσης τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, οπότε και γιορτάστηκε η Παγκόσμια ημέρα Αρχιτεκτονικής, στέφθηκε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή αρχιτεκτόνων και μη. Οι δύο εκλεκτοί καλεσμένοι μας ο κ. Μ. Νομικός, ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ και η κ. Αρτεμις Καλογήρου Αρχιτέκτων Μηχανικός από τη Βέροια, έκαναν εισηγήσεις σχετικές με την αποκατάσταση των κτιρίων που απεδείχθησαν πολύ ενδιαφέρουσες για όλους τους συμμετέχοντες.
Επιπλέον το μαθητικό workshop που διήρκησε όλη την εβδομάδα από 2-8 Οκτωβρίου προσέλκυσε το ενδιαφέρον 350 παιδιών, με συμμετοχή πολλών δημοτικών σχολείων της Κατερίνης, που έμαθαν για την αρχιτεκτονική και την Κατερίνη.

ΕΡ.: Είχε συμμετοχή η πρώτη Αρχιτεκτονική Ποδηλατοδρομία, την περασμένη Τετάρτη;

ΑΠ.:Η αρχιτεκτονική ποδηλατοδρομία σε συνεργασία με την «Ποδηλατική Απόδραση» πήγε πολύ καλά και σειρά έχει ο Αρχιτεκτονικός Περίπατος με τίτλο «Κτίρια ανοιχτά» την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στις 5 μ.μ. όπου θα ξεναγηθούμε σε τρία σημαντικά κτίρια της Κατερίνης, την οικία Μπίσμπα, το 5ο Γυμνάσιο και το πρώην αρχοντικό Τσαλόπουλου.

ΕΡ.: Ποια είναι η οικία Μπίσμπα από την οποία θα έχετε έναρξη στην επόμενη Αρχιτεκτονική βόλτα, την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017;

ΑΠ.:Η οικία Μπίσμα ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1932. Είναι ένα κτίριο στο οποία συναντάμε στοιχεία εκλεκτικισμού και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα των παλιών αρχοντικών της Κατερίνης που έχουν απομείνει. Με πλούσια ιστορία στην οποία θα αναφερθούμε αναλυτικά στην ξενάγηση της Τετάρτης 11 Οκτωβρίου.
Με την ευκαιρία θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την οικογένεια Μπίσμπα που ανοίγει το σπίτι της στο κοινό της Κατερίνης, στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων.

ΕΡ.: Η επόμενη ημέρα Αρχιτεκτονικής το 2018, μπορεί να παρουσιάσει κάποια έκπληξη. Ποια είναι τα σχέδιά σας;

ΑΠ.: Ευχή μας είναι το Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε φέτος να γίνει θεσμός στην πόλη μας.
Σε πολλές χώρες του κόσμου διοργανώνονται παρόμοιες εκδηλώσεις την ημέρα της Αρχιτεκτονικής.
Η επόμενη θα είναι μια μέρα έκπληξης. Σαν σύλλογος Αρχιτεκτόνων έχουμε σκεφτεί τη σύνδεση της Αρχιτεκτονικής και με άλλες έννοιες πέρα από τη μνήμη που γιορτάσαμε φέτος. Όπως ο τουρισμός, η οικολογία, το πράσινο. Όμως όλα αυτά είναι υπό συζήτηση και έχουμε χρόνο μέχρι τότε.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου