ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

4 Σεπ 2017

Νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για συντάξεις χηρείας και διπλές εισφορές.


Στην προαναγγελία νέων νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα αφορούν ζητήματα χηρείας και διπλών ασφαλιστικών εισφορών, προέβη ο υφυπουργός Εργασίας....Ο κ. Τάσος Πετρόπουλος, στη συζήτηση που διεξάγεται σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και αφορά το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, αναφέρθηκε ειδικά στο ζήτημα της απαίτησης εκ μέρους του Δημοσίου, να καταβληθεί διπλή αναδρομική εισφορά από τους δημοσιογράφους. Πρόκειται ειδικά για όσους ήταν ασφαλισμένοι ως μισθωτοί και έκοβαν δελτίο παροχής υπηρεσιών για δευτερεύουσες εργασίες, έτσι ώστε να είναι νόμιμοι. Για το θέμα πραγματοποίησε ειδική παρέμβαση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος ζήτησε άμεση ρύθμιση «αλλιώς εξοντώνεται ένας ολόκληρος κλάδος»

«Σε όλη τη δεκαετία του 1990 και στη δεκαετία του 2000 υπήρχε μια ασάφεια εκεί. Σύμφωνα με το νόμο Σιούφα, κάθε ασφαλισμένος είχε δικαίωμα να διαλέξει το κύριο ταμείο ασφάλισης και να μην έχει δύο πλήρεις εισφορές να πληρώνει σε δύο ταμεία. Αυτό έγινε κατ' εξακολούθηση, όμως τώρα, μετά από 15 με 20 χρόνια, οι ασφαλισμένοι προ τού 1993 πάνε να κάνουν ασφαλιστική εκκαθάριση και ο νυν ΟΑΕΕ, πρώην ΤΕΒΕ, τους ζητάει εισφορές σε βάθος δεκαετίας και δεκαπενταετίας.


Υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι για τα 15 αυτά χρόνια καλούνται να πληρώσουν έως και 75.000, αναδρομικές εισφορές. Πρόκειται περί ενός κυκεώνα. Οι εξαιρέσεις που είχαν λάβει τότε, περί μη υπαγωγής στον ΟΑΕΕ, έχουν χαθεί στα αρχεία της υπηρεσίας, δεν τις βρίσκει κανείς και κάποιοι δεν τις έχουν.

Η ΕΣΗΕΑ επί χρόνια διαβεβαίωνε τους δημοσιογράφους ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν δεύτερο πλήρες ταμείο. Αν μείνει το πράγμα ως έχει, οι μεν εργαζόμενοι θα εξοντωθούν, το δε κράτος δεν πρόκειται να λάβει τίποτα» εξήγησε ο κ. Ξυδάκης. Στο πλαίσιο αυτό εισηγήθηκε μια ενδιάμεση λύση, σύμφωνα με την οποία στα διαστήματα που είχε διακοπεί η μισθωτή σχέση των εργαζομένων και είχαν μόνο το μπλοκάκι, σε αυτά να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές.

Από την πλευρά του, ο κ. Πετρόπουλος χαρακτήρισε «σκανδαλώδες» το να καλείται κάποιος να πληρώσει διπλές εισφορές, ωστόσο επισήμανε πως αυτό είναι ένα φαινόμενο που αυτή η κυβέρνηση κατήργησε. Ζητήματα πάντως σαν και αυτό των δημοσιογράφων αναδείχθηκαν μέσα από την ίδια την ενοποίηση των αρχείων που βρέθηκαν οι «κρυμμένοι σκελετοί» στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και «βγαίνουν» με την υποχρέωση της νομιμότητας, που διέπει τη λειτουργία της διοίκησης, «και θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει».

Ο βουλευτής από το Ποτάμι, Γ. Μαυρωτά, έθεσε το θέμα της χηρείας γυναικών κάτω των 55 ετών. Απαντώντας ο κ. Πετρόπουλος επισήμανε ότι σε νομοσχέδιο «σκούπα» που θα αντιμετωπίζει όλες τις εκκρεμότητες θα ενταχθεί και η συγκεκριμένη παρέμβαση. Βέβαια, θα προηγηθεί μελέτη για το ποιες περιπτώσεις θίγονται και για μια σειρά κριτηρίων, ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, όπου χρειάζεται.

Περικοπή αναπηρικών συντάξεων

Ο κ. Ξυδάκης, έθιξε και το θέμα της περικοπής κατά 60% της σύνταξης ανάπηρων, όταν αυτοί απασχολούνται ευκαιριακώς, ακόμη και για πνευματικά δικαιώματα που αποτελούν περιουσιακό τους στοιχείο και όχι εισόδημα. Ζήτησε να ενταχθούν στην εύνοια του νόμου για τους ψυχικώς πάσχοντες και οι ανάπηροι με αναπηρία 67%, οι πάσχοντες από τετραπληγία και οι μεταμοσχευμένοι.

Απαντώντας, ο κ. Πετρόπουλος είπε, πως το συγκεκριμένο ζήτημα είναι θέμα διαχείρισης της σχετικής εγκυκλίου η οποία δεν έχει εκδοθεί ακόμα για την απασχόληση των συνταξιούχων και δεν χρειάζεται νομοθέτηση για αυτή την περίπτωση.

«Η σχετική εγκύκλιος καθυστερεί, διότι υπάρχει μια ποικιλία περιπτώσεων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, οι οποίες είναι πολύ διαφορετικές. Όμως, θα ήταν ασυνεπές προς τη δική μας κυβέρνηση να συμβεί να μειώσουμε συντάξεις επειδή κάποιος παίρνει πνευματικά δικαιώματα για το έργο που δημιούργησε», κατέληξε ο υφυπουργός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου