ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

1 Αυγ 2017

Τσουχτερά πρόστιμα σε αγρότες με αδήλωτους εργάτες και μη τήρηση βιβλίων.


Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη βουλή στο νομοσχέδιο για την... Παιδεία, υποχρεωτική θα είναι η τήρηση βιβλίου απασχολούμενων σε αγροτικές εργασίες και αλιεία, αντί την υποβολή στο σύστημα Εργάνη του πίνακα ωρών εργασίας προσωπικού....Το βιβλίο θεωρείται από τον ΕΦΚΑ αντίστοιχο του Πίνακα Ωρών Εργασίας Προσωπικού το οποίο γνωστοποιείται στο σύστημα Εργάνη, και στόχος της τροπολογίας είναι σύμφωνα με το υπουργείο, να ελεγχθεί η τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας στον αγροτικό τομέα.

Θα τηρείται τόσο για τους αλιεργάτες με σχέση ή σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε ένα ή περισσότερους εργοδότες, συμπεριλαμβανομένων και των αλιεργατών πολιτών τρίτων χωρών, που ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ, όσο και για τους μετακλητούς πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι προσκαλούνται από εργοδότες με σκοπό την απασχόληση σε αγροτικές εργασίας και ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με την τροπολογία, το βιβλίο θα πρέπει να τηρείται στο χώρο εργασίας και να είναι στη διάθεση των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων. Θα συμπληρώνεται πριν από την έναρξη της εργασίας του απασχολούμενου προσωπικού, καθώς θεωρήθηκε από το υπουργείο ότι "η σύνδεση της εργασίας με τις καιρικές συνθήκες και η μη δυνατότητα τήρησης σταθερού λογιστηρίου καθημερινά, καθιστά αναγκαία την υπάρξει ενός εναλλακτικού τρόπου ελέγχου της απασχόλησης".

Προβλέπονται δε, πρόστιμα αντίστοιχα με αυτά που επιβάλλονται στους εργοδότες εάν διαπιστωθεί ανασφάλιστη εργασία από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, ήτοι 10.500 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο, ενώ κάθε υπόχρεος που δεν θεωρεί, δεν τηρεί ή δεν επιδεικνύει το βιβλίο, θα καταβάλλει πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

 πληροφορίες από : http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου