ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

4 Αυγ 2017

Χρηματοδότηση κόμματων: Τι κι αν τσακώνονται μεταξύ τους – «Τσεπώνουν» 3,1 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο.ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ: «ΖΕΣΤΟ» ΧΡΗΜΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ!
Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται έρμαιο των δεσμεύσεών της απέναντι στους δανειστές και ο λαός «γονατίζει»....καθημερινά εξαθλιωμένος, εξαιτίας του Μνημονίου, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, με την υπ’ αριθμ. 26242/2017 απόφασή του κατανέμει την τρίτη δόση της κρατικής οικονομικής ενίσχυσης του έτους 2017 στα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς πολιτικών κομμάτων.

Το ποσό είναι διόλου ευκαταφρόνητο: Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΕΣ, το συνολικό ποσό της τρίτης δόσης που κατανέμεται ανέρχεται συνολικά σε 3.114.000 ευρώ και καλύπτεται από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του υπουργείου Εσωτερικών.

Το πλέον απίστευτο είναι πως βάσει της ίδιας απόφασης προβλέπονται κονδύλια και σε κόμματα που πλέον βρίσκονται εκτός Βουλής εδώ και πολλά χρόνια, όπως είναι, για παράδειγμα ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος θα λάβει το συνολικό ποσό των 18.317,65 ευρώ.

Δείτε στον παρακάτω πίνακα πώς κατανέμεται η γ’ δόση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα

kommata xrimatodotisi

Θα υπάρξει επιτέλους διαφάνεια ως προς τα δάνεια και τη χρηματοδότηση των κομμάτων;

Το Newsbomb.gr, με αλλεπάλληλες αναρτήσεις και ρεπορτάζ, στηλιτεύει εδώ και αρκετό καιρό ένα απίστευτο πολιτικό σκάνδαλο που παραμένει στο απυρόβλητο και αφορά στα δάνεια και τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Κι ενώ ήδη κόμματα, όπως η ΝΔ έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να μπουν σε νέο δανεισμό, σχεδόν καμία από τις πολιτικές παρατάξεις δεν κάνει το παραμικρό, για να τηρήσει έστω και το στοιχειώδες γράμμα του νόμου, που διέπει το καθεστώς της δημοσιότητας των εσόδων και των εξόδων τους.

Επί της ουσίας, τα ίδια τα κόμματα εμπαίζουν με τον χειρότερο τρόπο τους πολίτες αυτή της χώρας, σφυρίζοντας αδιάφορα. Άλλωστε, τα «θαλασσοδάνεια» που λάμβαναν κατά καιρούς και γενικότερα οι πηγές χρηματοδότησής τους συνιστούν σίγουρα ένα από τα πιο μελανά κομμάτια της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής Ιστορίας.

Οι ισολογισμοί τους, ακόμη κι αυτοί οι πλημμελώς καταρτιζόμενοι δεν δίνονται στη δημοσιότητα και όταν δημοσιεύονται αυτό γίνεται σχεδόν κρυφά.
Ψάξε, ψάξε δεν θα το βρεις…

Είναι, με απλά λόγια, απίστευτο: Πώς είναι δυνατόν στην εποχή του Διαδικτύου να μην υπάρχουν αναρτημένα πουθενά επισήμως τα οικονομικά τους στοιχεία;

Σε κανέναν κομματικό ιστότοπο – με μόνη ίσως εξαίρεση το Ποτάμι - δεν υπάρχουν εμφανώς παραπομπές σε ό,τι αφορά στα έσοδα και κυρίως στις δαπάνες τους. Κανείς δεν γνωρίζει πώς μοιράζονται τα χρήματα που λαμβάνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, πόσους υπαλλήλους έχουν, τι χρήματα τους δίνουν κι αν τους τα δίνουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ότι στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως υπάρχει ειδικό τεύχος για τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων. Εκεί, λοιπόν, η βασική υποχρέωση των κομματικών μηχανισμών είναι να αναρτούν τους οικονομικούς απολογισμούς των εκλογικών αναμετρήσεων. Κι όμως! Κανένα κόμμα δεν έχει στείλει στο Εθνικό Τυπογραφείο ισολογισμό εσόδων και δαπανών για τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Ούτε ένα!
πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου