ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

9 Ιουν 2017

Πωλούν την ΕΛΒΟ όσο ένα άρμα!!! Κατάληψη από τους εργαζόμενους...


Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Με μηδέν ζημίες, καμία δέσμευση για απασχόληση των εργαζομένων και τιμή έναρξης όσο τριάντα οχήματα χάμερ πωλείται σε ιδιώτη η Ελληνική Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ)....

Ήδη δύο εταιρείες έχουν καταθέσει οικονομικές προσφορές για την αγορά του 85,49% των μετοχών της, που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, στο πλαίσιο διαγωνισμού, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με τιμή εκκίνησης τα 10 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζει ένα άρμα μάχης ή τριάντα χάμερ, από αυτά που κατασκευάζει η ΕΛΒΟ. Για την εταιρεία ενδιαφέρον έδειξαν η γερμανική «Krauss – Maffei Wegmann» και η νοτιοαφρικανική «Paramount». Οι φάκελοι με τα δικαιολογητικά και οι οικονομικές προσφορές των δύο υποψηφίων αναμένεται να ανοίξουν άμεσα -πιθανώς το αργότερο έως τη Δευτέρα- και η διαδικασία της πώλησης εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2017. Σήμερα στην ΕΛΒΟ απασχολούνται 336 άτομα και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στους εργαζόμενους, δεν υπάρχει κανένας όρος στο διαγωνισμό που να δεσμεύει τον ιδιώτη για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. “Οι ζημίες της ΕΛΒΟ, που άλλοι τις προσδιόριζαν στα 130 εκατ. και άλλοι στα 170 εκατ., και παρουσιάστηκαν ως αιτία για την πώληση της εταιρείας, δεν θα βαρύνουν τον ιδιώτη, αλλά τους έλληνες φορολογούμενους. Άρα, τι κερδίζει το δημόσιο; Δεν υπάρχει καν δέσμευση για διατήρηση των θέσεων εργασίας. Και χωρίς εργαζόμενους πώς διασφαλίζεται η εφαρμογή του όποιου επενδυτικού προγράμματος;” διερωτάται ο πρόεδρος των εργαζομένων Θόδωρος Αλλιόγκας.

Κατάληψη

Την Παρασκευή 9 Ιουνίου οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε κατάληψη του εργοστασίου, στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης των μετόχων, που έχει ως θέμα τη μεταφορά της έδρας της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι θεωρούν τουλάχιστον ύποπτο να τίθεται σε αυτήν τη χρονική συγκυρία θέμα αλλαγής έδρας της εταιρείας, ενώ είναι σε εξέλιξη διαδικασία πώλησης και θεωρητικά αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να δρομολογηθεί μετά την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

“Οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν να δοθεί η χαριστική βολή στην ΕΛΒΟ” σημειώνουν σε ανακοίνωση του σωματείου τους, στην οποία υπογραμμίζουν ότι “η ΕΛΒΟ πρέπει να παραμείνει στην ιδιοκτησία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ασφάλεια της χώρας και το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων […] Οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ θα παλέψουμε με κάθε τρόπο για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης που ξεπουλάει και διαλύει την άμυνα της χώρας”.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017
Πηγή: https://makthes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου